Chesnoiu: Instalarea tinerilor fermieri ar fi putut avea rezultate mai bune

Chesnoiu: Instalarea tinerilor fermieri ar fi putut avea rezultate mai bune

 

Discutii la Ministerul Agriculturii pentru elaborarea Planului National Strategic (PNS). Dezbaterile privind elaborarea fiselor de interventie pentru instalarea tinerilor fermieri, infiintarea grupurilor de producatori si investitiile in domeniul agricol din PNS, coordonate de ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian Chesnoiu au avut loc in 13 si 14 ianuarie 2022, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).  

Dezbaterea a vizat clarificarea unor aspecte asteptate de catre fermieri, fiind prezente aproximativ 100 de persoane – reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor de agricultori, impreuna cu toti cei implicati in implementarea viitoarei PAC, din cadrul MADR si din institutiile din subordine cu atributii in domeniu.

“Instalarea tinerilor fermieri este o masura care a suscitat foarte mult interes si consider ca ar fi putut avea rezultate mai bune, din punct de vedere al mentinerii acestora in activitate si al continuarii dezvoltarii fermelor. De aceea, ne dorim sa corectam ce nu a functionat si sa oferim un sprijin deplin pentru noua generatie de tineri fermieri, care se vor instala in satele romanesti, in acele domenii si sectoare cu potential ridicat in activitatea agricola din tara noastra. Ne-am propus ca aceasta noua generatie de fermieri sa treaca de la instalare catre dezvoltarea fermei in exercitiul financiar urmator – 2027-2034 -, sa capete suficienta forta pentru a avea viabilitatea si rezistenta necesare pe piata, intr-un mediu concurential cu tot mai multe provocari”, a subliniat ministrul Chesnoiu.

Referitor la instalarea tinerilor fermieri, principalele modificari au in vedere o simplificare a conditiilor de acordare a sprijinului, alocari distincte pentru zona montana si pentru agricultura ecologica si stabilirea sectoarelor prioritare: zootehnic, legume-fructe si cartofi, in cadrul principiilor de selectie.

Conditii simplificate de accesare

Discutiile care au au vizat masurile de investitii si alte interventii in domeniul agricol au fost axate pe cresterea eficientei energetice prin producerea de energie din surse regenerabile, la nivelul fermei, consolidarea exploatatiilor tinerilor fermieri, investitiile in exploatatiile legumicole, zootehnice si pomicole, precum si conditionarea si depozitarea cartofului.

“Am decis simplificarea conditiilor de accesare a fondurilor disponibile prin Planul National Strategic 2023-2027, pentru a facilita accesul fermierilor la finantare. Ne dorim sa dezvoltam afaceri durabile in agricultura si de aceea vor fi prioritizate proiectele care vor demonstra caracterul sustenabil al investitiilor. Construim impreuna reguli clare, dar cat mai simple, pentru a sprijini cu adevarat dezvoltarea agriculturii romanesti”, a subliniat ministrul Chesnoiu.

La consultari au mai participat: Sorin Moise – secretar de stat, Daniela Rebega – director general al AMPNDR, Cristiana Constantinescu – director in cadrul AFIR, Andreea Agrigoroaeei – director AMPNDR, precum si reprezentanti ai APIA, AFIR, ANZM. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *