Gripa aviara ameninta Romania. Masuri ANSVSA

Gripa aviara ameninta Romania. Masuri ANSVSA

 

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor oficiale in exploatatiile de pasari, in urma cresterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripa aviara inalt patogena, subtipul H5N1, atat la pasarile migratoare cat si la pasarile domestice, conform unui comunicat al institutiei.

“In urma cresterii semnificative la nivel comunitar a focarelor de gripa aviara inalt patogena, subtipul H5N1, atat la pasarile migratoare, cat si la pasarile domestice, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor oficiale in toate exploatatiile comerciale de pasari (ferme si exploatatii comerciale de tip A), precum si in exploatatiile nonprofesionale amplasate in zonele cu risc ridicat de introducere si raspandire a virusurilor HPAI”, se mentioneaza in comunicat.

Totodata, ANSVSA a transmis tuturor structurilor teritoriale instructiuni cu privire la masurile ce trebuie aplicate la nivelul exploatatiilor nonprofesionale, comerciale si privind pasarile salbatice.

De la debutul anului 2022 au fost notificate 58 de focare la pasari domestice si pasari tinute in captivitate in Belgia, Danemarca, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franta, Ungaria si Marea Britanie.

 Pana la aceasta data, in Romania nu a fost depistata prezenta virusului influentei aviare in exploatatii de pasari domestice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *