Mircea Geoana la Romania 2030: Transformarea Economica

Mircea Geoana la Romania 2030: Transformarea Economica

 

In cadrul Conferintei anuale a Asociatiei Proiectul Romania 2030, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoana, adreseaza un discurs esential despre viitorul economic al Romaniei si necesitatea unei transformari profunde pentru a face fata provocarilor actuale.

Schimbari globale majore

Mircea Geoana subliniaza ca lumea se afla intr-un moment unic din punct de vedere istoric, marcat de schimbari profunde si rapide. Aceste schimbari nu afecteaza doar geopolitica, ci si tehnologia, stiinta si modelele economice care stau la baza societatilor noastre. Astfel, este nevoie de o adaptare la aceasta noua realitate globala.

Renuntarea la modelele economice vechi

Mircea Geoana accentueaza faptul ca vechile modele economice, bazate pe piete nereglementate si stat minimal, trebuie sa faca loc unor abordari radicale. El subliniaza ca statul trebuie sa aiba un rol mult mai activ si sa stabileasca o relatie noua intre economie, securitate, tehnologie si societate.

O Romanie in cautarea unei noi directii

In contextul unei Romanii care a fost deseori perceputa ca avand forme fara fond, Geoana evidentiaza dificultatile de adaptare la noua paradigma economica si politica globala. Acest lucru se datoreaza in mare masura politizarii extreme a institutiilor si lipsei de claritate in modelul economic existent.

Cele doua axe strategice pentru dezvoltare

Secretarul General Adjunct al NATO propune doua axe strategice esentiale pentru a realiza un “Salt Istoric” in dezvoltarea Romaniei:

  1. Ridicarea oraselor de talie medie: Geoana subliniaza ca actualul model economic, in care primele 12 mari orase contribuie cu 70% la PIB, a atins limitele cresterii. El pledeaza pentru o politica energica de promovare a oraselor de talie medie si de sprijinire a comunitatilor rurale, inclusiv prin agregarea investitiilor.
  2. Asumarea inovarii ca motor de dezvoltare: Geoana pune accent pe importanta inovarii si propune masuri precum crearea unui Fond de capital de risc, dezvoltarea de tehnologii cu dubla intrebuintare si stimularea proiectelor de cercetare. El subliniaza importanta unui parteneriat public-privat pentru a promova inovatia si dezvoltarea tehnologica.

Geoana noteaza necesitatea unui stat eficient, digitalizarea sectorului public, valorificarea potentialului agricol si agro-industrial, precum si importanta investitiilor in educatie, sanatate, infrastructura si inovare.

Discursul evidentiaza ca Romania ar trebui sa-si construiasca un brand care sa reflecte adevarata sa identitate si potential, cu accent pe inovare, tehnologie si resurse naturale. Geoana concluzioneaza discursul subliniind ca Romania trebuie sa depaseasca actuala situatie si sa inceapa un drum catre un statut de economie dezvoltata, bazata pe inovare, competitivitate, coeziune teritoriala si sociala si sustenabilitate. Aceasta implica o reforma profunda a statului, economiei si societatii, cu viziune, ambitie si determinare. Geoana puncteaza ca aceste schimbari pot sa conduca la o crestere a Romaniei si la o tara mai prospera pentru toate generatiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *