Ministrul Adrian Chesnoiu vrea abatoare kosher

Ministrul Adrian Chesnoiu vrea abatoare kosher

 

Simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher pentru a creste accesul pe piata din Israel a  carnii si produselor agroalimentare provenite din fermele romanesti a constituit unul din principalele puncte de discutie în cadrul întalnirii de la finele anului trecut dintre ministrul Adrian Chesnoiu si E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel la Bucuresti.

„Pentru mine este important sa reducem deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare. Romania produce mai multa materie prima decat consuma si consider ca este necesara o strategie clara pentru procesare, astfel încat sa exportam mai multe produse finite, de calitate, si mai putina materie prima”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

Digitalizarea în sectorul agricol, colaborarea în cercetarea agricola si atenuarea efectelor schimbarilor climatice asupra agriculturii si mediului rural au fost alte teme abordate în cadrul discutiilor.

Irigatiile, tot mai importante

De asemenea, s-a mai aviut în vedere si intensificarea colaborarii dintre Romania si Israel în domeniul irigatiilor si al combaterii desertificarii, sectoare în care Statul Israel are o vasta experienta.

Ministrul Adrian Chesnoiu si-a exprimat deschiderea pentru o colaborare în acest domeniu între specialistii din cele doua state, subliniind ca sunt necesare lucrari de modernizare atat la nivelul infrastructurii de îmbunatatiri funciare existente, cat si pentru extinderea sistemului de irigatii pe noi suprafete agricole.

”Cresterea suprafetelor irigate, în paralel cu investitiile pentru combaterea desertificarii, reprezinta o prioritate a mandatului meu. Am alocat fondurile necesare, în bugetul pentru anul 2022, pentru accelerarea investitiilor în infrastructura de irigatii, precum si în sistemul antigrindina si de crestere a precipitatiilor, obiective esentiale pentru cresterea productiei agricole”, a afirmat ministrul Agriculturii.

E.S. David Saranga si-a manifestat disponibilitatea ca, în perioada urmatoare, sa aiba loc schimburi de experienta si bune practici  la nivel de experti, prin organizarea unor seminarii on-line si vizite de lucru în Israel si în Romania.

Din delegatia israeliana au mai facut parte atasatul economic al Misiunii Statului Israel,  Bareket Knafo si ofiterul economic, Cristina Moraru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *