Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca se afla in dezbatere publica proiectul de act normative care instituie o serie de masuri de sustinere financiara a legumicultorilor, pentru anul 2022. Termenul pana la care fermierii pot sa transmita opiniile lor cu privire la aceste masuri este de 10 ianuarie.
”Stiu cat de important este pentru fermieri sa aiba din timp acces la informatii despre sprijinul pe care Ministerul Agriculturii il poate oferi, pentru a-si putea pregati si gestiona lucrarile agricole. De aceea am tinut sa lansam rapid in dezbatere publica actele normative privind masurile de sprijin pentru productia de legume in spatii protejate si pentru productia de usturoi. Programul Tomata a fost un program de succes, de aceea il relansam pe principiile initiale. In acelasi timp, am prevazut fonduri si pentru sustinerea productiei in ciclul II a altor legume deficitare pe piata, astfel incat romanii sa aiba acces mai facil la legume crescute din pamantul nostru. Sunt programe gandite pentru fermieri, pe baza propunerilor venite de la acestia. Ii incurajez in continuare sa ne transmita propunerile dumnealor, pentru ca eu consider ca dialogul permanent cu fermierii este calea corecta pentru dezvoltarea agriculturii”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.
Principalele propuneri vizeaza:
⮚ Programul de sustinere a productiei de legume in spatii protejate pentru anul 2022
Schema de ajutor de minimis se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2022, pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate, astfel:
I. Cultivate in ciclul I sau ciclul II de productie:
a) tomate
II. Cultivate in ciclul II de productie:
b) ardei gras si/sau lung-kapia;
c) castraveti;
d) fasole pastai;
e) salata;
f) spanac;
g) ceapa verde;
(4) Valorificarea productiilor prevazute la alin. (1) lit. d) se face in perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de productie si respectiv 20 octombrie -9 decembrie, inclusiv pentru ciclul II de productie.
Sprijinul financiar se acorda beneficiarilor pentru maximum 2 culturi, respectiv o singura cultura in ciclul I de productie/1000 mp si/sau o singura cultura in ciclul II de productie/1000mp, in anul 2022.
Valoarea maxima a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4000 euro respectiv :
a) 3000 euro/cultura in Ciclul I/1000mp/beneficiar ;
b) 1000 euro/cultura in Ciclul II/1000mp/beneficiar ;
Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazute de prezenta hotarare sunt in suma de 225.000.000 milioane de lei, reprezentand echivalentul a 45 mililoane de euro si se asigura din bugetul aprobat MADR pe anul 2022.