Mierea falsa in magazine? Se cunoaste dupa culoare, sustine Valeriu Tabara, presedintele ASAS

Mierea falsa in magazine? Se cunoaste dupa culoare, sustine Valeriu Tabara, presedintele ASAS

 

MIERE_CULOAREChiar daca mierea romaneasca este apreciata peste tot in lume pentru calitatea ei, pentru producatorii romani este destul de greu sa intre in marile retele de magazine. Din pacate, pe piata locala se gaseste la greu “miere falsa” (la preturi modice!) si chiar in supermarketuri. Ori, in conditiile in care intra miere din strainate, din Ucraina, in special, la preturi de 6 – 6,5 lei/kg (cand producatorii nostri au costuri de 12 lei/kg), nu ai cum sa nu te intrebi cum oare ar putea sa faca fata acestei concurente producatorii romani?!

Despre mierea falsa a vorbit si Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) si fost ministru al Agriculturii, la editia de toamna a Targului National al Mierii, eveniment organizat pe platforma apicola Baneasa.

Citeste si Programul ”Mierea in scoli” devine functional de la 1 ianuarie 2020

“Academia (ASAS, n.r.) nu-si poate permite sa faca cercetari pentru a favoriza pe cineva. Nu pot eu, ca om de învatamant, de stiinta, sa fac asa ceva. Ar fi o tradare a meseriei si a crezului nostru. Ceea ce facem este de a clarifica niste lucruri. Noi nu putem sa intram în zona speculatiilor comerciale de orice tip sau politice. Acum se discuta, dar parca ne ferim: ce înseamna aducerea unor matci hibride? Putem sa stapanim mai departe sa nu mi se degradeze populatia mea sau specia mea de aici, specifica Muntilor Carpati? Indiferent de ce s-ar spune, la nivelul Uniunii Europene suntem o insula cu particularitati extraordinar de specifice. Avem multe lucruri de facut ca sa favorizam speciile floricole care dau poliflora. Eu sunt o persoana care se uita cu atentie prin magazine si ma opresc si la stup. De multe ori, eticheta în mari supermarketuri este pe un borcan cu miere falsa. Se cunoaste dupa culoare… chiar daca nu esti foarte mare specialist. Deci, în interiorul borcanului nu este ce scrie pe eticheta”, a spus Tabara.

“Ciorile vopsite”…

Producatorii romani sunt cunoscuti pentru profesionalismul lor si pentru calitatea mierii, recunoscuta peste hotare. Aceasta nu inseamna ca toata lumea se incadreaza in aceasta categorie, mai sunt si exceptii, ce-i drept…Si daca in strainatate se practica, de ce sa ne mire ca si la noi sunt destui care o fac?!

Citeste si ANM: Seceta pedologica se mentine si abia in jur de 16 octombrie avem conditii bune de semanat

“Probabil ca exista si apicultori romani care fac cum fac cei francezi care, mai nou, pun pe piata miere de import si spun ca e miere frantuzeasca. Totusi, în Romania avem apicultori de calitate si prin aceasta calitate am iesit pe piata externa si suntem extrem de cunoscuti si astazi. Eu sunt convins ca avem foarte multi apicultori profesionisti care nu ar face rabat de la calitate. Ca or mai fi printre noi si niste “ciori vopsite”… Deci, nu absolutizam”, a precizat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *