Ce valoare are subventia si cand incep platile

Ce valoare are subventia si cand incep platile

 

subventie_2019Pentru ca mai este putin si ar trebui sa inceapa plata avansului la subventia pentru anul agricol in curs, iata care sunt si sumele la care trebuie sa va asteptati, potrivit unui proiect de HG publicat de Ministerul Agriculturii pe site. Este vorba de un HG privind stabilirea pentru anul 2019 a cuantumului per hectar al platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri si a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru masura din sectorul zootehnic, speciile ovine si caprine, publicat de Ministerul Agriculturii pe site.

Iata si principalele prevederi ale proiectului de act normativ:

Platile directe care fac obiectul hotararii, ca mecanisme de sustinere a veniturilor producatorilor agricoli sunt: a) schema de plata unica pe suprafata; b) plata redistributiva; c) plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, denumita in continuare plata pentru inverzire; d) plata pentru tinerii fermieri; e) schema de sprijin cuplat pentru masura din sectorul zootehnic, speciile ovine si caprine.

Cuantumul per hectar al platii pentru tinerii fermieri nu depaseste 50% din cuantumul per hectar al schemei de plata unica pe suprafata.

Se aproba plafonul de 64.300 mii euro, aferent platii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru masura din sectorul zootehnic, speciile ovine si caprine, care se acorda pentru anul de cerere 2019.

Cuantumul per cap pentru masura de sprijin cuplat prevazuta la alin. (1) se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Incepand cu data de 16 octombrie 2019, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura poate acorda plati in avans in cadrul schemelor de plati directe prevazute la art. 1, dar nu inainte de finalizarea verificarii conditiilor de eligibilitate, cu incadrarea in procentul maxim prevazut de reglementarile europene in vigoare la data efectuarii platilor in avans.

Citeste si Programul ”Mierea in scoli” devine functional de la 1 ianuarie 2020

Incepand cu data de 1 decembrie 2019 Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va efectua platile corespunzatoare diferentei intre plafonul alocat fiecarei plati prevazute la art. 1 si sumele calculate si acordate incepand cu data de 16 octombrie 2019 ca plati in avans, se mai arata in actul normativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *