Megainvestitie intr-o sera de tomate pe zeci de hectare la Sibiu. Planurile polonezilor de la Citronex.

Megainvestitie intr-o sera de tomate pe zeci de hectare la Sibiu. Planurile polonezilor de la Citronex.

 

Citronex, unul dintre cei mai mari importatori  si distribuitori de banane la nivel global, se pregateste pentru o megainvestitie in Romania: o sera de tomate la Dumbraveni, in judetul Sibiu, construita dupa cele mai noi tehnologii,  si care ar urma sa se intinda in final pe circa 50 de hectare.

Investitia se va realiza in mai multe etape, urmand ca intr-o prima faza sa fie finalizata constructia pe 10 ha, ceea ce presupune un efort financiar estimat la aproximativ 25 milioane euro.

Sera de la Dumbraveni, construita pe amplasamentul vechilor sere din localitate, va fi cea mai mare din tara  si ar urma sa aprovizioneze in principal piata interna, stiut fiind faptul ca Romania este deficitara la acest capitol (suprafetele de sere se ridica undeva la 100 ha, in total), dar se are in vedere si alte piete din jurul nostru, dupa cum a declarat pentru Puterea Emil Darlosan, primarul localitatii.

Marti, 17 ianuarie, Primaria a semnat contractul de vanzare-cumparare a terenurilor cu Citronex, desemnata castigatoare, in urma licitatiei din luna decembrie 2022, precum  si aprobarea amplasamentului.  

Mai trebuie precizat faptul ca polonezii, care detin circa 80 de hectare de sera in Polonia, fiind specializati in productia de tomate, au mai prospectat terenul  si la Targu Jiu, insa in final au ales Dumbraveni datorita pretului mai bun (49 eurocenti pe metrul patrat), pozitionarii geografice in centrul tarii, dar  si a drumurilor mai bune sau a apropierii de aeroporturile de la Sibiu si Targu-Mures, sustine primarul. Nu in ultimul rand, faptul ca utilitatile sunt aproape a constituit un argument important.

Discutiile cu polonezii dureaza de aproape doi ani, dar abia acum au fost finalizate, dupa ce a fost clarificata situatia juridica a terenurilor. Primaria detine 33 hectare, iar 12 ha apartin unor furnizori privati, spune edilul.

“Avem cerere de la polonezi pentru o suprafata intre 30  si 50 hectare. In  contractul cu ei  si in caietul de sarcini avem prevazut sa aiba minimum 10 hectare in cinci ani, iar in doi ani trebuie sa obtina autorizatia si sa demareze constructia”, a declarat pentru Puterea primarul Emil Darlosan.

Polonezii ar vrea sa se apuce de investitie in 2024  si sa construiasca in prima etapa 10 hectare de sera, ceea ce ar asigura in jur de 120 locuri de munca. Investitia intr-un hectar de sera se ridica undeva la 2,5 milioane euro, in conditiile majorarilor actuale de preturi, urmand ca in functie de cererea de pe piata interna, suprafata sa fie extinsa, a mai precizat Darlo san.

Serele de la Dumbraveni au fost construite in anul 1975  si la momentul respectiv erau printre cele mai mari din Romania. Ele au functionat pana prin 2000, dupa care prin HG primaria le-a preluat de la Romgaz, care era proprietar.

Citronex este o afacere de familie din Polonia, cu activitati in mai multe sectoare, de la importul  si distributia de banane productia  si distributia de tomate, pana la hoteluri  si restaurante.

Compania a intrat pe piata romaneasca in 2018, cand a preluat un depozit de 2.500 mp in Timi soara printr-o tranzactie intermediata de Dunwell. In 2019, a deschis al doilea centru de distributie din Romania in Vestul Capitalei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *