O firma din Tulcea vrea sa intre in topul producatorilor de patiserie congelata din Europa

O firma din Tulcea vrea sa intre in topul producatorilor de patiserie congelata din Europa

 

Compania Lidas din Tulcea, prezenta pe piata de circa 30 de ani in sectorul de morarit  si panificatie, va deschide, in luna februarie, la Cataloi una dintre cele mai mari  si mai moderne fabrici de patiserie congelata din sud-estul Europei. Investitia se ridica la circa 46 milioane de euro, din care o parte importanta reprezinta ajutor de stat.

Aceasta este cea de-a doua unitate de productie din portofoliul Lidas care mai detine o fabrica moderna de panificatie la Mereni, cu o suprafata de productie de peste 10.000 de metri patrati  si o productie anuala de circa 10.000 tone, fiind asigurate 300 locuri de munca. De asemenea, Lidas mai are o moara, depozite, dar  si o retea proprie de magazine.

”In februarie vom deschide noua fabrica din Cataloi, automatizata  si care va utiliza cele mai noi tehnologii pentru panificatie congelata. Va fi una dintre cele mai complexe fabrici din sud-estul Europei”, se arata in pliantul Lidas distribuit locuitorilor de la Cataloi cu ocazia organizarii Portilor Deschise la fabrica.

Lidas are nevoie de 200 de salariati  si incearca sa recruteze, in primul rand, forta de munca din localitate. Astfel, va fi organizata Ziua Portilor Deschise la fabrica din Cataloi, unde sunt asteptati totii cei care doresc sa lucreze aici.

”Angajam  si dezvoltam echipe, de la productie, livrare, pana la pozitii administrative  si manageriale. Nu ai experienta de lucru? Noi te ajutam sa inveti”, se arata in anuntul Lidas.

Fabrica de la Cataloi va avea o suprafata de 17.000 mp  si o capacitate de productie de 3 tone pe ora de produse de panificatie, respectiv 1 tona de produse de patiserie pe ora. De asemenea, depozitul pentru produse finite congelate va avea o capacitate de 11.000 de paleti.

Obiectivul Lidas este ca in urmatorii 5 ani, societatea sa devina unul dintre cei mai mari producatori de produse congelate de panificatie din Europa, dupa cum a declarat anterior conducerea comnpaniei.

Pe plan local, principalul concurent este firma La Lorraine de la Campia Turzii, cu afaceri de circa 250 milioane le, un exportator de produse de panificatie  si patiserie precoapte. 

Compania Lidas, infiintata in anul 1993 de Elena Anastase, se numara printre cei mai mari producatori de panificatie din Romania. In 2021, firma a avut o cifra de afaceri de 86,6 milioane lei, fata de 77 milioane de lei, in 2020.

Mitul importurilor de patiserie congelata

Ani de zile s-a vorbit de faptul ca Romania exporta cantitati mari de grau  si importa, in schimb, aluat congelat pentru industria de panificatie. Fostul ministru ak Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spunea, in 2021, ca in realitate aceste importuri sunt destul de mici: doar un kilogram dintr-un consum anual de 78 kilograme pe cap de locuitor reprezinta paine din aluat congelat.

Cu alte cuvinte, n-ar fi cazul sa ne facem griji, chiar daca per total importurile de produse de brutarie  si panificatie ocupa un loc in topul importurilor agroalimentare.

Potrivit datelor INS furnizate Puterea, importurile de amestecuri si aluaturi pentru prepararea produselor de brutarie/patiserie  si biscuitilor in perioada ianuarie-octombrie 2022 s-au ridicat la 19 335 tone in valoare de 36,8 milioane de lei. Principalii furnizori au fost Ungaria  si Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *