Reguli stricte pentru tarani la achizitia de porci vii, la presiunea CE. Cate animale au voie sa creasca

Reguli stricte pentru tarani la achizitia de porci vii, la presiunea CE. Cate animale au voie sa creasca

 

Guvernul pregateste un proiect normativ prin care va stabili o serie de obligatii stricte pentru gospodariile populatiei, in scopul de a limita raspandirea pestei porcine africane, la presiunea Comisiei Europene. Printre acestea se numara obligatia de achizitiona porcine vii numai daca sunt identificate conform cerintelor legale in vigoare si daca sunt insotite de documentele prevazute de legislatia in vigoare.

De asemenea, autoritatile vor sa le interzica taranilor sa creasca mai mult de 15 porci in gospodarie, iar in plus, acestia nu vor mai avea dreptul sa detina in exploatatie masculi necastrati mai mari de 4 luni.

Detinerea de scroafe pentru insamantarea artificiala trebuie notificata la medicul veterinar, astfel incat animalele fie luate in evidenta.

Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea masurilor de control si eradicare a pestei porcine africane in Romania a fost publicat pe site-ul ANSVSA la mijlocul lunii ianuarie.

Autoritatile romane incearca astfel sa previna raspandirea pestei porcine africane, la presiunea Comisiei Europene, care nu intelege de ce masurile luate de Romania nu au niciun efect, in joc fiind sistarea fondurilor acordate tarii noastre.

Iata cateva obligatii pe care crescatorii de porci vor trebui sa fie respectate:

Obligatiile operatorilor care detin porcine in cadrul exploatatiilor nonprofesionale si comerciale, conform proiectului de HG publicat pe site-ul ANSVSA

 (1) Operatorul are obligatia de a solicita inregistrarea exploatatiei in SNIIA.
(2) Operatorul are obligatia de a solicita identificarea porcinelor si inregistrarea acestora in Baza Nationala de Date, componenta a SNIIA, precum si a tuturor miscarilor si evenimentelor care au loc in exploatatie cu privire la porcine, conform prevederilor sanitar-veterinare in vigoare.
(3) Operatorul are obligatia respectarii cerintei de a achizitiona porcine vii numai daca sunt identificate conform cerintelor legale in vigoare si daca sunt insotite de documentele prevazute de legislatia in vigoare.
(4) Operatorul are obligatia sa solicite inregistrarea in Baza Nationala de Date a porcinelor cumparate, in termenul prevazut de legislatia in vigoare.

(5) Operatorii au obligatia respectarii urmatoarelor cerinte minime de biosecuritate pentru exploatatiile nonprofesionale:
a) sa detina porcinele in spatii ingradite, fara posibilitatea de a veni in contact cu porcinele detinute din alte exploatatii sau cu porci salbatici;
b) sa ofere facilitati pentru persoana care lucreaza cu porcinele in vederea schimbarii incaltamintei la intrarea si iesirea in/din adapostul porcinelor si spalarea mainilor;
c) sa amenajeze dezinfectoare pentru incaltaminte, atat la intrarea, cat si la iesirea din adapost;
d) sa nu intre in adapostul de porcine, timp de 48 ore, daca participa la activitati de vanatoare;
e) sa notifice medicul veterinar de libera practica imputernicit /medicul veterinar oficial cu privire la:
1. orice modificare a starii de sanatate a porcinelor;
2. orice sacrificare de urgenta efectuata in exploatatie, precum si orice modificare constatata la nivelul carcasei si/sau organelor;
3. orice mortalitate aparuta la porcinele pe care le detine in exploatatie in termen de maximum 24 de ore;
f) echipamentele, ustensilele utilizate la ingrijirea porcinelor din exploatatie sa fie folosite exclusiv acestei activitati;
g) sa fie evitate sau excluse vizitele nejustificate ale unor persoane straine/neavizate la nivelul adapostului porcinelor;
i) sa detina maxim 15 porcine;
j) sa nu detina in exploatatie masculi necastrati in varsta de peste patru luni;
k) sa notifice medicului veterinar de libera practica imputernicit detinerea de scroafe pentru insamantare artificiala in vederea luarii in evidenta de catre acesta.
(6) Procedura de notificare si inregistrare a scroafelor pentru reproductie din exploatatiile nonprofesionale se stabileste prin ordin comun al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Cerinte minime de biosecuritate pentru exploatatiile comerciale autorizate:

a) imprejmuirea cladirilor in care sunt tinute hrana pentru animale si asternutul;
b) incintele si cladirile unitatii in care sunt tinute porcine trebuie:
(i) sa fie construite astfel incat niciun alt animal sa nu poata intra in incinte si cladiri sau sa nu poata intra in contact cu porcinele detinute sau cu hrana si materialul de asternut ale acestora;
(ii) sa permita curatarea si dezinfectarea incintelor;
(iii) sa dispuna de instalatii adecvate pentru dezinfectia incaltamintei la intrarea in spatiile in care sunt tinute porcine;
c) nu trebuie sa existe niciun contact direct sau indirect intre porcinele detinute si porcine din alte exploatatii si porcine salbatice;
d) absenta oricarui contact cu porcinele detinute timp de cel putin 48 de ore dupa orice activitate d e vanatoare legata de porcinele salbatice sau dupa orice alt contact cu porcine salbatice;
e) interdictia ca persoanele sau mijloacele de transport neautorizate sa intre in unitate, inclusiv in spatiile in care sunt tinute porcine;
f) interdictia ca mijloacele de transport SNCU sa intre in zona curata;
g) interdictia ca in interiorul unitatii sa fie amplasate depozite de cereale si moara;
h) tinerea unei evidente adecvate a persoanelor si a mijloacelor de transport care intra in unitatea in care sunt detinute porcinele;
i) sa detina un plan de urgenta;
j) sa detina un plan de biosecuritate aprobat de directia sanitar – veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, tinand seama de profilul unitatii si de legislatia nationala; acest plan de biosecuritate trebuie sa includa
cel putin:
(i) crearea zonelor „curate” si „murdare” pentru personalul corespunzator tipologiei fermei, cum ar fi vestiare, dus, sala de mese;
(ii) stabilirea si revizuirea, dupa caz, a modalitatilor logistice pentru intrarea in unitate a unor noi porcine;
(iii) procedurile de curatare si dezinfectare a instalatiilor, a mijloacelor de transport, a echipamentelor si procedurile referitoare la igiena personalului;
(iv) procedura de predare a SNCU;
(v) norme privind hrana personalului de la fata locului si interzicerea detinerii de porcine de catre personalul din unitate;
(vi) programul specific de sensibilizare periodica a personalului din unitate;
(vi) stabilirea si revizuirea, dupa caz, a masurilor logistice pentru a asigura o separare adecvata intre diferitele unitati epidemiologice si pentru a evita ca porcinele sa intre in contact, direct sau indirect, cu subproduse de origine animala si cu alte unitati;
(vii) procedurile si instructiunile pentru aplicarea cerintelor de biosecuritate in timpul construirii sau repararii incintelor sau cladirilor;
(viii) audit intern sau autoevaluare pentru aplicarea masurilor de biosecuritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *