MADR: 662 de rachete antigrindina au fost lansate in perioada 29 mai-11 iunie 2020

MADR: 662 de rachete antigrindina au fost lansate in perioada 29 mai-11 iunie 2020

 

racheteIn perioada 29 mai-11 iunie 2020, din punctele de lansare (PL) ale Unitatilor de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP, au fost lansate un numar de 662 de rachete antigrindina (RAG), pentru protejarea culturilor agricole si a comunitatilor locale din zonele de interventie. Lansarile au avut efectul scontat, iar pericolul caderilor de grindina a fost inlaturat datorita interventiilor active in atmosfera din cadrul unitatilor Sistemului, informeaza MADR. Numai intr-o singura zi, in data de 11 iunie, consumul de rachete antigrindina a reprezentat cca.23% din consumul total din acest sezon, iar prognoza meteo pentru zilele urmatoare anunta o intensificare a fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul intregii tari.

Unitate Consum RAG 29 mai-11 iunie Consum total sezon/UCCG
UPCCG Prahova 189 537
UCCG Iasi 231 335
UCCG Vrancea 60 69
UCCG Oltenia 135 460
UCCG Timis 47 57
Total 662 (din care 329 RAG consumate in 11.06) 1458

In alte zone ale tarii neprotejate fata de caderile de grindina precum si in alte localitati afectate de vremea rea si care NU se afla in aria de interventie a infrastructurii SNACP, s-au inregistrat caderi de grindina care au produs pagube insemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme.

Citeste si #RomaniaFunctioneaza. Tabara, ASAS: E o prostie suma care se da la cercetare!

Sezonul de combatere a caderilor de grindina se deruleaza in perioada 15 aprilie-15 octombrie 2020, pentru toate Unitatile din structura SNACP. Pana acum, in intervalul 15 aprilie-12 iunie, unitatile de combatere a caderilor de grindina din cadrul SNACP au lansat in total un numar de 1.458 rachete antigrindina din UCCG Prahova, Oltenia, Timis, Moldova 1 Iasi, si Moldova 2 Vrancea, inregistrand o crestere semnificativa fata de perioada similiara din anii anteriori.

Anul acesta, Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor protejeaza o suprafata de aproximativ 1.500.000 ha, prin functionarea unui numar de 65 de puncte de lansare (PL), apartinand unitatilor:
•Unitatea Pilot de Combatere a Caderilor de Grindina Prahova care asigura, cu 22 de PL, protectia culturilor agricole in judetele Prahova, Buzau, Teleorman si Olt;

Citeste si IRUM Reghin lanseaza trei noi tractoare destinate fermelor de familie

•Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Iasi care asigura, cu 12 PL protectia culturilor agricole in judetele Iasi si Vaslui;
•Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Vrancea care asigura, cu 10 PL protectia culturilor agricole in judetele Vrancea si Galati;
•Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Oltenia care asigura, cu 17 de PL protectia culturilor agricole in judetele Olt, Dolj, Valcea, Mehedinti;
•Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina Timis care asigura, cu 4 PL protectia culturilor agricole in judetul Timis.
Alte 41 de PL din cadrul UCCG Iasi, Vrancea, Timis si Mures se afla in diferite stadii de realizare si punere in functiune pe parcursul acestui an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *