RUSIA.Traderii nu se inghesuie sa incheie contracte de export la cereale!

RUSIA.Traderii nu se inghesuie sa incheie contracte de export la cereale!

 

rusiaIn Rusia, in mod traditional, incheierea contractelor de export pentru furnizarea de cereale din noua recolta incepe in perioada mai-iunie. Numai ca, in acest an, procesul este extrem de lent, deoarece cumparatorii asteapta preturi mult mai mici din partea producatorilor rusi. La randul lor, vanzatorii nu se grabesc sa micsoreze preturile din cauza recoltelor relativ slabe din sudul tarii, dupa cum a declarat pentru Agroinvestor Dmitry Rylko, directorul general al Institutului de Studii de Piete Agricole. „Pretul pe care sunt dispusi cumparatorii sa-l plateasca nu depaseste 202-203 USD pe tona de grau cu o proteina de 12,5%, in timp ce oferta incepe de la 210 $ pe tona”, spune Dmitry Rylko. In ultima saptamana, preturile au mai crescut ceva, cumparatorii fiind dispusi sa ofere pana la 208 USD pe tona.

Devine tot mai clar, insa, faptul ca exportatorii sunt inca precauti, in conditiile in care la ultima licitatie GASC (Agentia de Stat a Egiptului), graul rusesc a fost semnificativ mai scump decat graul ucrainean, a afirmat Andrei Sizov, directorul centrului analitic SovEcon.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

In data de 2 iunie, GASC a achizitionat 120 mii de tone de grau ucrainean cu livrare in perioada 10-25 iulie. Conform estimarilor SovEcon, preturile de aprovizionare cu grau din noua recolta variaza intre 203 si 206 USD pe tona, iar comerciantii nu se grabesc sa le reduca, dupa cate se pare. „Motivele sunt stocurile scazute de cereale, un sezon dificil, cand multi producatori au iesit pe zero sau chiar in pierdere. Acum, nimeni nu vrea sa greseasca, asa ca jucatorii contracteaza extrem de atent”, a mai spus Sizov.

Citeste si Tabara, ASAS: La culturile de toamna, pierderea de productie este de peste 30%

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *