Producatorii si comerciantii de miere, obligati sa afiseze vizibil pe eticheta tara de origine

Producatorii si comerciantii de miere, obligati sa afiseze vizibil pe eticheta tara de origine

 

miereProducatorii, procesatorii si comerciantii de miere sunt obligati sa afiseze vizibil pe eticheta tara de origine pentru mierea de albine, conform Legii pentru modificarea si completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, promulgata recent de presedintele Klaus Iohannis. Astfel, pentru amestecurile de miere provenite din comunitatea europeana si/sau tari terte, producatorii, procesatorii si comerciantii trebuie sa afiseze vizibil pe eticheta tara sau tarile de origine, dupa caz, prevede legea. Totodata, este interzisa inscriptionarea pe eticheta a sintagmei “Produs Romanesc” daca nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti.

Apicultorii, individuali sau organizati in forme asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea, dezvoltarea si modernizarea stupinelor prin accesarea masurilor prevazute in programele nationale sau europene destinate acestui sector. Formele asociative pot beneficia de sprijin financiar pentru organizarea de cursuri de formare profesionala, organizari de conferinte, schimburi de experiente si activitati didactice, se mai arata in actul normativ.

Legea defineste mierea ca fiind “substanta naturala dulce produsa de albine “Apis mellifera” din nectarul plantelor sau din secretiile sectiunilor vii ale plantelor sau din excretiile, pe sectiunile vii ale plantelor, ale insectelor care se hranesc prin suctiune din plante si pe care albinele le colecteaza, le transforma, combinandu-le cu substante proprii specifice, le depoziteaza, le deshidrateaza, le aduna si le lasa in faguri pentru a se macera si a se maturiza”.

Legea prevede ca producerea pentru comercializare a matcilor ameliorate in rasa curata poate fi realizata doar de stupine de multiplicare si de elita, autorizate in acest scop, conform legislatiei in vigoare.

Medicii veterinari oficiali de la nivelul Directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti sunt obligati sa efectueze supravegherea si controlul oficial al modului in care producatorii si procesatorii realizeaza procesarea mierii si sa recolteze probe in vederea efectuarii analizelor de laborator, in baza planului de control al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si in cazul reclamatiilor cu privire la neincadrarea in parametrii de siguranta si de calitate ai acestor produse. In vederea realizarii acestor activitati, ANSVSA va asigura conditiile si dotarea cu laboratoare specifice inclusiv la nivel regional sau pentru fiecare directie judeteana.

Citeste si Noi termene pentru Programul Tomata 2020: 1 si 15 iulie!

Nerespectarea prevederilor legale se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 100 si 400 de lei, este vorba de nedetinerea documentelor, amplasarea necorespunzatoare a panourilor de identificare, precum si alte nerespectari similare ale legislatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *