Legumicultor Arges: Cel mai dezastruos an! Preturile sunt bune, dar n-ai ce vinde

Legumicultor Arges: Cel mai dezastruos an! Preturile sunt bune, dar n-ai ce vinde

 

tomateSeceta din acest an a facut prapad si in Arges, ca de altfel in multe zone din tara. George Lazar, un legumicultor din localitatea Costesti, spune ca este cel mai dezastruos an din cei 30 de cand face agricultura, niciodata parca problemele n-au fost asa de mari ca acum. Nici macar irigatiile nu l-au putut ajuta, asa de puternica a fost seceta, iar, din pacate, este in continuare. Dupa ce ca productia a fost mica, si pe asta o vinde greu, pentru ca nu se mai organizeaza targurile de producatori din cauza pandemiei de COVID-19, iar la piata nu are loc. Noroc cu samsarii, ca altfel ramanea si cu putinul pe care l-a facut in acest an.

“2020 este cel mai dezastruos din 30 ani de meserie. Nici cu irigatii n-am putut sa facem fata secetei, in doua trei – zile apa se evapora, temperaturile fiind ridicate. De aceea sunt si preturile asa de mari, vinetele s-au dat cu 3,5 lei/kg (pret de producator) si n-a fost pret mai mic de 3 lei/kg. Ardei capia nu s-a putut face, gogosar la fel, au mers legumele in solarii la inceput, pana au venit temperaturile ridicate”, ne-a declarat George Lazar.

Daca altadata cultiva cateva zeci de hectare de legume, acum George Lazar a redus semnificativ suprafetele.

“Am redus undeva la 10% suprafețele de legume. Nu am avut cu cine sa muncim pamantul, pentru că lumea a fost speriată din cauza pandemiei. Am pus si noi ce am putut – rosii, vinete, ardei capia, pepene verde. Preturile sunt bune, dar n-ai ce vinde. Din jumatate de hectar de sera, am recoltat doar doua etaje de rosii, din cauza Tuta absoluta, pe care n-am reusit sa o combatem”, spune cu amaraciune legumicultorul din Arges.

Citeste si Cercetatorul Costel Vinatoru: Prea multi agricultori fac fertilizare dupa ureche

Iar, din pacate, aceleasi probleme le-au avut si alti legumicultori din tara…

Dupa toate probabilitatile, 2020 are sanse mari sa devina cel mai prost an pentru o mare parte dintre producatorii romani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *