Cercetatorul Costel Vinatoru: Prea multi agricultori fac fertilizare dupa ureche

Cercetatorul Costel Vinatoru: Prea multi agricultori fac fertilizare dupa ureche

 

vinatoru_costelFoarte multi agricultori romani fac fertilizare dupa ureche si nicidecum dupa o cartare agrochimica, asa cum ar trebui, sustine Costel Vinatoru de la Statiunea de Cercetare – Dezvoltare Legumicola de la Buzau. Romania are un potential agricol mare, dar trebuie sa fim intelepti, sa folosim cu cap pamantul pentru ca orice rau cat de mic ar fi el, cu greu poate fi indreptat. La acest moment, doar 28% din suprafata agricola a Romaniei are grad ridicat de fertilitate, chiar si asa stam foarte bine in UE, dar aceasta nu inseamna, insa, ca toata suprafata poate fi cultivata cu eficienta maxima, atrage atentia Costel Vinatoru.

„Ca sa iei ceva din pamant, trebuie sa pui in loc prin fertilizare, adica sa ai grija sa mentii acest echilibru de fertilitate a solului, sa vii sa faci fertilizare dupa analiza chimica, practic, avem o carenta aici, foarte multi cultivatori nu fac cartare agrochimica si fac fertilizare dupa ureche, este bine ca inainte de toate sa avem o cartare agrochimica si pe urma sa facem fertilizarea. Avem o problema, doar 28% din suprafata agricola a Romaniei are grad ridicat de fertilitate, stam foarte bine in UE, dar aceasta nu inseamna ca toata suprafata agricola a Romaniei poate fi cutivata cu eficienta maxima”, a declarat pentru FoodBiz Costel Vinatoru.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Sx4Ow8afWBU&feature=emb_logo

Este adevarat, Romania are un potential agricol mare, dar trebuie sa stim cum sa-l folosim, sa respectam mediul si sa mentinem un echilibru prin fertilizare in sol, atrage atentia cercetatorul buzoian.

Citeste si Lufa si pelinul, armele romanilor in lupta impotriva COVID-19

„Avem nevoie sa intervenim cu fertilizanti, fie ca vorbim de fertilizanti organici sau de sinteza, tebuie sa o facem pentru a mentine acest echilibru in sol ca sa putem sa obtinem productii cat de cat cu eficienta economica, deci nu stam asa de bine, cum se vehiculeaza in presa ca putem hrani foarte simplu 80 de milioane de oameni”, a mai declarat Costel Vinatoru

Sursa: FoodBiz

One thought on “Cercetatorul Costel Vinatoru: Prea multi agricultori fac fertilizare dupa ureche

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *