Gripa aviara in Europa. Zonele cele mai vulnerabile: Europa de Nord si de Est!

Gripa aviara in Europa. Zonele cele mai vulnerabile: Europa de Nord si de Est!

 

gripa_aviaraGripa aviara ameninta continentul european, ca sa nu mai vorbim de viroze, gripa de sezon si COVID-19. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) avertizeaza deja statele membre asupra pericolului raspandirii virusului. Zonele de Nord si Est ale Europei sunt principalele vizate. Statele Uniunii Europene au primit deja indemnul de la Comisia Europeana, de a intensifica masurile de supraveghere si biosecuritate impotriva posibilelor noi focare de gripa aviara din 2020, arata B1TV.

Virusul a fost deja detectat in vestul Rusiei si in Kazahstan, la pasarile salbatice. De asemenea, si la vecinii bulgari au fost depistate cazuri similare. Primul caz a fost identificat la Plovidv.

„Din experienta anilor trecuti, credem ca este probabil ca Europa de Nord si de Est sa fie cea mai vulnerabila la noile focar. Cand HPAI a fost detectat in aceeasi zona a Rusiei in verile 2005 si 2016, au urmat epidemii in nordul si estul Europei.

Daca modelul se repeta anul acesta, HPAI va ajunge in aceleasi zone ale Europei toamna sau iarna. Este posibila si raspandirea ulterioara in tarile din sudul si vestul Europei”, transmite Comisia Europeana, arata B1TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *