Speciile exotice de arbusti fructiferi precum Kiwi, Curmalul chinezesc si Banana nordului, cunoscuta sub denumirea de Paw Paw, castiga teren în Romania, în contextul temperaturilor tot mai ridicate de la an la an.
Specialistii de la Statiunea de Cercetare Pomicola Istrita – Buzau spun ca media temperaturilor din ce în ce mai ridicata a facut posibila aclimatizarea unor specii la care altadata romanii nici nu se puteau gandi.
Pe langa speciile clasice de pomi fructiferi – mar, par, prun, visin, gutui si cires, angajatii statiunii vand acum specii exotice, care au fost aclimatizate în ultimii ani, beneficiind de conditii propice. În functie de specie, un arbust fructifer poate costa între 30 si 50 de lei.
Mai trebuie mentionat si faptul ca speciile exotice sunt rezistente la seceta, nu au boli sau daunatori, iar fructele sunt deosebite atat prin aspect, cat si prin gust.
„Pe langa pomii fructiferi clasici, avem si specii pomicole noi, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc, cum mai este cunoscut, Asimina Triloba sau Banana nordului, mai avem si Kiwi care poate fi gasit în sortimentele noastre si poate fi plantat acum, este timpul optim de plantare pentru Kiwi, iar celelalte specii pot fi plantate si pe timpul anului, pentru ca sunt la ghiveci”, a declarat pentru AGERPRES seful Statiunii Pomicole Istrita, Rares Pandaru.
Pe lista speciilor exotice aclimatizate, în ultimii ani, se afla si puietii de Kaki, ale caror fructe sunt atat de apreciate de consumatorii din Romania.
Cercetatorii romani sustin ca temperaturile ridicate favorizeaza dezvoltarea unor specii exotice, mai ales în partea de Sud-Est a tarii.
„Speciile de Kiwi sunt recomandate a fi plantate în special în zona de Sud si Sud-Est a tarii. Este o specie întalnita în special în Asia, destul de sensibila, dar avand în vedere temperaturile ridicate a reusit sa se adapteze si aici. Celelalte doua specii, Ziziphus jujuba sau Curmalul chinezesc si Asimina Triloba – Banana nordului rezista chiar si în zonele mai friguroase”, a precizat Rares Pandaru.
Fructe exotice: Curmal chinezesc sau Ziziphus jujuba
Jujuba (Ziziphus zizyphus) sau curmalul chinezesc atinge o înaltime de 6-8 metri si se cultiva, în general, în regiunea mediteraneana. Pomul are trunchiul acoperit cu o scoarta maronie, ramuri spinoase, flori de culoare verde-galbui, iar fructele (jujubele) contin cate o singura samanta, potrivit sfatnaturist.ro.
Fructele au un gust dulce si se recolteaza în septembrie si octombrie, cand au o culoare maronie. Se usuca, iar semintele se îndeparteaza. Pulpa uscata a fructului se mai foloseste si la prepararea decocturilor.
Pulpa fructului de jujuba este bogata în mucilagii, flavonoide, oligoglicozide triterpenice, saponine, vitamina A, B, si C. Fructele sunt folosite pentru a îmbunatati somnul si a scadea anxietatea.
Banana Nordului (Asimina triloba, Paw paw)
Banana nordului provine din Statele Unite, însa s-a dovedit ca poate fi cultivata cu succes si la noi.
Se preteaza bine conditiilor din Romania, rezistand chiar si pana la minus 30 de grade. Sunt recomandate solurile afanate, bine drenate, bogate în substante organice, cu pH neutru sau usor acid.
Foarte important, nu sunt necesare tratamente chimice, deoarece la noi nu are daunatori.
Banana nordului se înmulteste prin seminte. În ziua anterioara plantarii, semintele se pun în apa calda, în vederea stimularii germinarii. Se acopera cu un strat de 10 cm de pamant. În primul an, plantele cresc cel mult 10 centimetri, potrivit îngrijireaflorilor.ro.
Fructele apar dupa 5 – 6 ani si au gust de salata de fructe, cu arome de banana, ananas si mango, dar si cu parfum de vanilie si ciocolata. Sunt bogate în vitaminele A si C, minerale- în special Ca, Fe, Mg, Mn si aminoacizi.