Cercetatorii de la Buzau pregatesc un hibrid romanesc de rosii cu un ciclu prelungit de productie

Cercetatorii de la Buzau pregatesc un hibrid romanesc de rosii cu un ciclu prelungit de productie

 

Dupa multi ani, cercetarea romaneasca a reusit sa obtina un hibrid de rosii capabil sa produca o perioada lunga de timp, din primavara si pana vine înghetul, iar, mai mult, sa aiba gust si aroma. Rezultatul este cu atat mai important cu cat, în prezent, 95% din semintele folosite de legumicultori vin din import, iar pretul  este pe masura: 1 gram de seminte costa cat unul de aur.

”Noi am vrut sa obtinem un hibrid pentru spatii protejate, pentru ca 95% din seminte sunt din import, deoarece noi nu aveam. Semintele sunt foarte scumpe, se vand la bucata sau la gram, iar pretul este foarte mare, echivaleaza cu gramul de aur. Noi am vrut sa obtinem o creatie romaneasca productiva care sa poata sa fie cultivata în sere si solarii în ciclu prelungit si, cel mai important lucru, sa aiba gust si aroma, sa fie tomata romaneasca, nu precum cele care vin import, care sunt tari, fara gust si aroma”, a declarat pentru Ziarul Puterea Dr. Ing. Costel Vînatoru, Director al Bancii de Resurse Genetice Vegetale Buzau.

Pentru legumicultorii romani, cel mai important este faptul ca hibridul, care se numeste Eden F1 si ar urma sa fie gasit pe piata, începand de anul viitor, poate sa produca o perioada lunga de timp. Mai simplu spus, este vorba de un ciclu prelungit de productie în sere si solarii, asa cum se întampla în strainatate, potrivit Puterea.ro.

”În afara se practica în sere si solarii sa ai o cultura primavara si o cultura în ciclul doi din vara pana în iarna tarziu (spatii încalzite). Ori cu acest hibrid poti sa mergi în ciclu prelungit. Noi nu aveam în Romania creatii cu o capacitate de dezvoltare pe verticala asa de puternica. Producatorii pot continua si cu ciclul doi de productie, nu trebuie sa mai cheltuie bani pentru înfiintarea culturii, care poate avea rezultate bune pana la venirea înghetului. Planta rodeste în etaje, chiar si pana la 12”, a mai precizat Vanatoru.

În sere si sol neîncalzite, rasadul se poate planta în jur de 1 aprilie, în timp ce în camp, este vorba de data de 1 mai.

Soiurile romanesti, o raritate

Romanii stau foarte prost cand vine vorba de soiuri autohtone si nu doar la tomate, ci si la ardei, castraveti sau alte legume. La tomate, de exemplu, sunt doar cateva creatii de care se poate vorbi: Export 2, cultivat pana  în 1989, apoi IH 50 – un hibrid romanesc care se gasea pana în 1990 în piata. A urmat apoi Siriana F1, creatia cercetatorului Costel Vînatoru, iar acum vine Eden F1.

”Avem foarte putine creatii de seminte romanesti, nu doar la tomate, ci si la castraveti, ardei…De aceea am înfiintat  Banca de Resurse Genetice Vegetale. Sunt multe soiuri care pot fi aduse în piata”, a mai spus Vînatoru.

La tomate, de exemplu, se pastreaza la Buzau undeva la 3000 de soiuri, iar anual sunt trimise spre testare la ISTIS cateva dintre acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *