Ultimatumul Fermierilor. Se anunta proteste in toata tara

Ultimatumul Fermierilor. Se anunta proteste in toata tara

 

Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania ameninta cu proteste pe data de 7 aprilie, daca ultimatumul transmis autoritatilor nationale si europene nu este luat în seama. Agriculturii acuza indiferenta fata de notificarile cu privire la situatia actuala determinata de afluxul de cereale din Ucraina.  

Fermierii reactioneaza ca urmare a lipsei de reactie a autoritatilor nationale si europene la notificarile transmise, a sumelor compensatorii derizorii alocate fermierilor romani si a lipsei oricaror perspective de stabilitate a pietei de cereale din Romania, se arata într-un comunicat al Forumului Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania.

De asemenea, agricultorii considera sfidatoare atitudinea relaxata pe care o afiseaza decidentii europeni, o sfidare la adresa eforturilor pe care fermierii le-au depus pentru a face fata concurentei neloiale acerbe provocata de fluxurile necontrolate de marfa de provenienta ucraineana.

Masuri solicitate de fermieri

Membrii Forumului APPR au transmis o lista cu masurile urgente necesare pentru protejarea fermierilor romani:

  • Separarea, în vamile romanesti, a fluxurilor de marfuri agricole, în functie de provenienta, respectand culoarele de tranzit destinate Ucrainei;
  • Asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii si evitarea ambiguitatilor legate de originea marfurilor agricole;
  • Urgentarea acordarii despagubirilor pentru prejudiciile cauzate de seceta la culturile semanate in primavara anului 2022.
  • Aceste solicitari sunt imperios necesare pentru evitarea unui colaps al agriculturii romanesti, arata fermierii.

„În situatia în care nu vom avea o reactie imediata si o implicare directa a autoritatilor in vederea implementarii acestor masuri, membrii Forumului APPR vor organiza un protest la nivel national în data de 7 aprilie 2023. Pe aceasta cale, lansam un apel la reactie pentru celelalte organizatii si asociatii de fermieri, precum si  pentru oricare fermier din Romania, sa se alature protestului, în cazul în care cerintele exprimate mai sus raman fara raspuns„, se arata în comunicatul Forumului Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania .

Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania este o asociatie profesionala formata din producatori agricoli si reprezentanti ai lantului profesional agricol din Romania, infiintata în anul 2012.

APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa si furnizeaza asistenta tehnica, economica si legislativa pentru membrii si organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania. APPR este membra în COPA-COGECA, cea mai mare structura de reprezentare a intereselor fermierilor si cooperativelor europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *