Ioan Ladosi, APCPR: Nu se va investi in ferme de reproductie, cat exista PPA

Ioan Ladosi, APCPR: Nu se va investi in ferme de reproductie, cat exista PPA

 

Ioan Ladosi, presedintele  Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), spune ca sectorul de crestere a porcilor se afla in coma, din cauza pestei porcine africane.

El nu crede in programul de stimulare a fermelor de reproductie sustinut de actuala conducere de la Ministerul Agriculturii, pentru ca la acest moment Romania nu are de unde lua scroafe, iar mai devreme de trei ani nu se poate face nimic in acest sens.

“N-o sa poata nimeni implementa programul de stimulare a fermelor de reproductie pana nu se opreste aceasta boala. Pana atunci, niciun nebun nu va investi in ferme de reproductie, riscand ca la doua, trei zile sau o saptamana dupa ce si-a umplut ferma cu scroafe de reproductie, sa-l loveasca boala, iar aceasta s-a intamplat, este o realitate, nu o data, ci de doua ori.

In al doilea rand, nu este un proiect fezabil la acest moment si fara stoparea bolii, decat cu o conditie: sa gasim sursa de animale de reproductie, pentru ca ferme de reproductie din Romania nu pot sa asigure ceea ce acest plan strategic prevede.

Se discuta in acest plan strategic de o suta si ceva de mii de scroafe in trei ani. Este imposibil, nu avem de unde sa scoatem acele scroafe chiar daca toate companiile de genetica din lume ne-ar rezerva noua scroafe. Nimeni nu produce scroafe pe stoc, acestea nu sunt strunguri, nu se produce niciodata in stoc, ca atare, din aceste perspective, programul este irealizabil in urmatorii trei ani”.

Sursa: FoodBiz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *