La ferma Sol si Suflet poti merge ca sa-ti recoltezi personal cosul saptamanal, poti opta pentru comenzi on-line cu livrare la domiciliu sau te pot initia in legumicultura timpurilor actuale in stagii de teorie si de practica la fata locului prin Institutul de permacultura.
Personal, le-am testat pe toate si m-am fidelizat lor, dar si conceptului lor de a obtine hrana sanatoasa dupa modelul Naturii care accepta sa fie modelata de invataturile Cunoasterii.
Ca sa nu mai spun ca atat gustul legumelor, in viitorul imediat si al fructelor care urmeaza sa se nasca in aceasta oaza verde cu de toate, este si mai savuros fiindca din echipa ad hoc constituita de entuziastii agriculturii viitorului la data prezenta, fac parte si caini si pisici, animale alungate de semeni de-ai nostri din vecinatatea fermei, care au fost adoptate sine die de catre tinerii agricultori de succes si de voluntarii care le sunt alaturi!
Ferma este localizata la 20 km Vest de Ploiesti, în localitatea Vladeni, Dambovita, într-un cadru de vis: in apropiere se afla o padure si raul Provita, dar si rezervatia de zimbri Neagra. Initiativa a fost dezvoltata de Institutul de Cercetare în Permacultura din Romania, cu ajutorul Kaufland Romania, care a oferit un suport financiar de 1,25 milioane de lei.
La trei ani de la infiintare, ferma de la la Vladeni a ajuns sa cultive 50 de soiuri de legume, pe sase hectare, unde cultiva legume, de la fasole verde, varza, marar, dovleac, sfecla, cartofi, salate, broccoli, pana la conopida, dar si multe altele de care se bucura circa 200 de clienti.
Ferma produce legume de cea mai înalta calitate, folosind practici precum rotatia culturilor, compostarea si utilizarea îngrasamintelor naturale, cu grija mare pentru mediul înconjurator.
„Am venit la Ferma Sol si Suflet pentru a sarbatori trei ani de parteneriat, în urma caruia ferma se autosustine. Dupa trei ani de investitii private, ei sunt în situatia în care tot ce vand finanteaza ceea ce planteaza. Deci se poate si în Romania sa existe o abordare sustenabila si chiar regenerativa a agriculturii. Chiar daca nu obtin înca profit, se autosustin din aceasta activitate, fara a folosi mijloace invazive de a creste productia. Iata ca se poate, dupa investitia initiala, ca aceasta activitate agricola regenerativa si în conformitate cu mediul, sa le ofere un trai decent”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland si Republica Moldova, la evenimentul organizat cu ocazia implinirii celor 3 ani de existenta.
Pe langa productia de legume, ferma functioneaza si ca centru educational, oferind programe de internship si voluntariat pentru noile generatii de fermieri si pasionatii de agricultura regenerativa.
Pasiune si sustenabilitate
Sol si Suflet, prima ferma regenerativa din Romania, a fost infiintata in urma cu trei ani. Pe scurt, este povestea transformarii unei pasiuni pentru sustenabilitate si alimentatie sanatoasa intr-un business de succes.
Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania, al caruit suflet este Ionut Badica, si Kaufland Romania au lansat, în 2021, Sol si Suflet, prima ferma regenerativa din Romania si centru educational pentru fermierii la inceput de drum.
Prima ferma regenerativa din Romania dispune de 60.000 mp, aici exista mai multe solarii si tunele, puteti vedea un sistem de colectare si tratare a apelor gri, sere pentru rasaduri ecologice si o livada mixta intercalata. Trebuie remarcate tehnicile si principiile din permacultura si agricultura regenerativa practicate si consacrate la nivel international. Ferma cerceteaza si dezvolta modelul de productie regenerativ, oferind programe de educatie si formare profesionala pentru fermierii aflati la inceput de drum, care vor sa adopte acest tip de agricultura.
De ce ferma regenerativa? Acest nou tip de agricultura contribuie la diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin sechestrarea carbonului in sol, in timp ce ofera produse sanatoase si sustine dezvoltarea unui viitor sustenabil.
Autor: Sorina Hanea