Forumul APPR face publica o scrisoare deschisa catre grupurile parlamentare din Parlamentul Romaniei carora le solicita informatii privind intentiile grupului in relatie cu reprezentarea sectorului agricol in cadrul Parlamentului European dat fiind apropiatele alegeri.
Iata textul integral al scrisorii deschise:
Stimata doamna presedinte,
Stimate domnule presedinte,
In numele Forumului Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (FAPPR), structura profesionala federativa infiintata in anul 2012, formata din producatori agricoli si reprezentanti ai lantului profesional agricol din Romania, parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de Porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa, va adresam aceasta scrisoare pentru a va aduce la cunostinta preocuparile si prioritatile noastre in contextul unei viitoare legislaturi europene si pentru a va solicita informatii privind intentiile grupului dumneavoastra politic in relatie cu reprezentarea sectorului agricol in cadrul Parlamentului European.
In contextul apropierii alegerilor europene, dorim sa aflam care sunt prioritatile grupului dumneavoastra si ne intereseaza, in mod deosebit, masurile pe care le veti sustine pentru a aborda provocarile actuale din sectorul agricol, cum ar fi costurile de productie, volatilitatea pietelor si cerintele de mediu.
Contextul electoral actual este un bun prilej de a cunoaste planurile si angajamentele pe care intentionati sa le puneti in aplicare pentru a sprijini fermierii romani si pentru a asigura sustenabilitatea si competitivitatea lor in cadrul agriculturii Uniunii Europene. In plus, ne-ar interesa sa stim daca ati identificat deja candidati pentru a face parte din Comisia de Agricultura din Parlamentul European (COMAGRI). Reprezentarea adecvata in cadrul acestui for este deosebit de importanta pentru promovarea si apararea intereselor sectorului agricol european.
Va rugam sa ne comunicati daca aveti candidati nominalizati si care sunt acestia. O cunoastere prealabila a acestor candidati ne va ajuta sa stabilim un dialog constructiv si sa colaboram eficient pentru atingerea obiectivelor comune. In contextul provocarilor complexe cu care se confrunta agricultura europeana, este vital sa avem in COMAGRI persoane cu o pregatire solida si o intelegere profunda a nevoilor si problemelor fermierilor. Agricultura europeana traverseaza o perioada dificila, iar fermierii se confrunta cu presiuni inflationiste crescute asupra costurilor de productie, generate atat de socurile energetice, cat si de puterea de negociere limitata in raport cu sectoarele concentrate din amonte (industria producatoare de inputuri agricole) si din aval (industria de procesare a alimentelor si comertul cu amanuntul). In plus, preturile produselor agricole nu sunt in masura sa compenseze cresterea costurilor si nici sa recompenseze eforturile comunitatii agricole de a se conforma noilor cerinte ale Politicii Agricole Comune (PAC), indeosebi cele care se raporteaza la obiectivul de a reduce amprenta sectorului asupra mediului.
La aceste dificultati se adauga si impactul razboiului din Ucraina, care a transformat Uniunea Europeana intr-un importanta piata de desfacere pentru fluxurile de produse agricole, spre deosebire de perioada anterioara conflictului militar. Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (FAPPR) are cateva solicitari esentiale pentru viitoarea legislatura europeana, mentionate detaliat in comunicatele si luarile de pozitie de pe parcursul ultimelor 12 luni.
Consideram ca viitorii membri ai Parlamentului European trebuie sa inteleaga si sa sprijine adoptarea de masuri de natura sa furnizeze solutii structurale la provocarile cu care se confrunta sectorul agricol, reconciliind modalitatile de atingere a tintelor de durabilitate, performanta economica si suveranitate ale UE si ale Statelor Membre!
- Viitoarea PAC trebuie sa asigure un echilibru intre interesele nationale si cele ale UE in ansamblu:
• cresterea flexibilitatii (este necesara reformarea PAC pentru a oferi mai multa flexibilitate, de exemplu in arhitectura de inverzire, permitand adaptarea la conditiile specifice fiecarei tari si regiuni), dar si a transparentei in statele membre); • armonizarea cadrului ajutoarelor de stat, in contextul in care exista state care au capacitatea sa acorde ajutoare de stat considera abile, in detrimentul tarilor cu bugete fragile si care pot acorda sprijin la un nivel minimal. 2. UE trebuie sa asigure o mai mare coerenta intre PAC si politicile sale comerciale: este cruciala implementarea in paralel, in mod simetric, a masurilor de reducere a amprentei productiei agricole asupra mediului in UE si in statele partenere comerciale ale blocului comunitar, fapt care trebuie negociat si consfintit de tratatele comerciale bilaterale.
3. PAC trebuie sa fie finantata adecvat, pentru a compensa eforturile agricultorilor de modificare a practicilor lor de productie, dar si pentru a asigura convergenta externa, adica reducerea decalajului dintre platile directe/ha intre Statele Membre. Reiteram importanta cruciala a cresterii bugetului PAC si a gestionarii adecvate a integrarii treptate a Ucrainei, astfel incat acest proces sinergic sa devina un punct forte al blocului comunitar, nu o vulnerabilitate!
4. PAC trebuie sa permita introducerea progresului stiintific in fermele europene prin adoptarea deciziilor pentru aprobarea noilor tehnologii pe baze stiintifice, nu politice sau ideologice, demonstrand ca principiul precautiei si principiul inovarii nu sunt mutual exclusive. FAPPR insista asupra necesitatii unei coordonari eficiente intre agenda europeana si cea nationala, pentru a asigura o reprezentare adecvata a intereselor fermierilor romani la nivel european. Avem nevoie de un dialog continuu, dinamic si constructiv intre fermieri si structurile europene, pentru a facilita adaptarea politicilor la realitatile specifice ale agriculturii romanesti.
Consideram esentiala reprezentarea fermierilor de catre persoane implicate si informate in cadrul Comisiei de Agricultura din Parlamentul European (COMAGRI), pentru a asigura apararea si promovarea intereselor sectorului agricol. In egala masura, in speranta ca viitorul comisiar european va fi ales cu celeritate si dupa o analiza riguroasa a pregatirii sale, ne reafirmam angajamentul de a colabora cu reprezentantii viitorului legislativ european pentru a asigura un viitor sustenabil si competitiv pentru agricultura europeana. Apreciem anticipat raspunsul dumneavoastra si va asiguram de deplina noastra colaborare pentru a sprijini si a imbunatati sectorul agricol european.
Cu consideratie, Consiliul director al Forumului APPR”