Guvernul a aprobat Creditul Fermierului cu dobanda de 1,95%

Guvernul a aprobat Creditul Fermierului cu dobanda de 1,95%

 

Guvernul Romaniei a aprobat Creditul Fermierului cu o dobanda de 1,95% si ROBOR suportat de stat, a anuntat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Pentru Creditul Fermierului, Executivul a alocat 165 de milioane de euro si va acoperi partea cea mai importanta a dobanzii la creditele bancare.

Fiecare beneficiar poate primi 280.000 de euro, pentru acoperirea ROBOR pe 5 ani.

 ”Creditul Fermierului, cu ROBOR achitat de stat si bani pentru energia electrica folosita in irigatii Guvernul a adoptat noi masuri de sprijin pentru fermierii romani! A fost aprobata cea mai avantajoasa forma de creditare pentru agricultori – Creditul Fermierului. Alocam aproximativ 165 de milioane de euro si acoperim partea cea mai importanta a dobanzii la creditele bancare. Practic, suportam rata dobanzii ROBOR, iar fermierii vor avea credite cu dobanda de doar 1,95% pe an. Fiecare beneficiar poate primi 280.000 de euro, pentru acoperirea ROBOR pe 5 ani”, se arata in informarea postata de ministrul Barbu.

Alte masuri pentru sprijinirea fermierilor

Totodata, seful de la Agricultura a reamintit ca au fost aprobate si alte masuri solicitate de fermieri, printre care Echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1 precum si inmatricularea utilajelor doar pe baza inregistrarii la primarie, fara obligativitatea CIV si ITP.

”Tot in sedinta de guvern de astazi, a fost luata decizia pentru achitarea si in 2024 a 50% din valoarea facturilor pentru energia electrica folosita in irigarea culturilor agricole. Este o masura care alaturi de asigurarea apei gratuite pe canalele principale de irigatii stimuleaza folosirea irigatiilor pentru obtinerea unor productii mai bune.

In mai putin de o luna, au fost implementate urmatoarele solutii:

  • Echivalarea permisului de conducere categoria B cu TR1 precum si inmatricularea utilajelor doar pe baza inregistrarii la primarie, fara obligativitatea CIV si ITP.
  • Acordarea 100 euro/ha pentru culturile din toamna anului 2022 si 100 de euro/animal pentru crescatorii de vaci de carne. Sprijinul se acorda proportional si crescatorilor de porci si pasari pe baza unei formule de calcul.
  • Actualizarea subventiei la motorina. Astfel, fermierii vor primi pentru anul 2024 subventie la motorina la valoarea maxim posibila, respectiv 2 lei/litru! Asta inseamna carburant pentru agricultura mai ieftin cu 25%!
  • Amanarea ratelor fermierilor aflati in dificultate din cauza secetei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *