In sudul tarii, seceta se face tot mai mult simtita, iar din pacate efectele asupra culturilor sunt tot mai evidente. In acest an, recoltatul a inceput mai devreme cu vreo trei saptamani in general, din cauza caldurilor. Au fost, insa, si cazuri in care fermierii s-au trezit cu recolta compromisa de grindina.
In Olt, campania de recoltare a graului se apropie de final si recoltele obtinute de fermieri sunt mai mici fata de anul trecut.
Productia medie din acest an se ridica la 4.400 kilograme pe hectar, in timp ce anul trecut a fost de 5.500 kilograme pe hectar, potrivit directorului adjunct al Directiei Agricole Judetene (DAJ) Olt, Mihaela Luminita Mares.
La acest moment, graul a fost recoltat pe o suprafata de 80.000 de hectare din suprafata totala de 131.000 de hectare, iar productia totala obtinuta este de 352.000 de tone.
“Campania de recoltare a graului este aproape de final, estimam ca se poate incheia la sfarsitul acestei saptamani. Productia medie este putin mai mica fata de anii trecuti, pana acum este de 4.400 kilograme pe hectar, calitatea este buna”, a declarat pentru AGERPRES, Luminita Mares.
Cat priveste pretul graului, acesta se situeaza intre 0,80 si 0,95 lei pe kilogram.
La orz, in schimb, recoltatul s-a incheiat pe intreaga suprafata de 17.000 hectare, obtinandu-se o productie in medie de 4.500 kilograme pe hectar si o productie totala de 76.500 tone, in timp ce la secara randamentele au fost de 4.200 kilograme pe hectar.
In acelasi timp, se mai recolteaza la triticale si orzoaica de toamna, productia medie la triticale fiind de 4.800 kilograme pe hectar, respectiv 4.500 la orzoaica de toamna.