Grupul Agroland Business System, cu activitati in retail, agricultura si alimentatie, intra pe segmentul organic, odata cu transformarea fabricii de furaje de la Caransebes in cea mai mare fabrica de furaje din Romania certificata organic.
Certificarea fabricii de furaje se inscrie in strategia Agroland de orientare catre produse organice.
“Inca de la inceputurile Agroland de acum 27 de ani, prioritatea noastra a fost reprezentata de micii fermieri, dezvoltand afacerea astfel incat sa le punem la dispozitie cat mai multe produse realizate in Romania. Acest demers continua prin transformarea fabricii de la Caransebes in cea mai mare fabrica de furaje certificata organic din Romania”, a declarat Horia Cardos, fondator si CEO al Agroland Business System.
Acesta spune ca prin intermediul fabricii de la Caransebes vor putea sa fie preluate materii prime de la un numar semnificativ de fermieri din vestul tarii care produc cereale organice, reducand dependenta lor de traderii de cereale din vestul Europei.
In plus, orientarea asupra productiei locale de hrana, care a debutat in anul 2020, odata cu preluarea platformei avicole de la Mihailesti, continua sa reprezinte una dintre directiile de dezvoltare ale grupului.
„In acest interval de aproape 4 ani, am crescut de 5 ori capacitatea de productie de oua de consum si am crescut constant numarul de pui de o zi produsi. Urmatoarea etapa privind aceasta linie de business reprezinta productia de oua ecologice, pentru care urmeaza sa achizitionam un mic producator de oua ecologice. Obiectivul nostru pe acest segment este sa devenim in urmatorii ani cel mai mare producator de oua ecologice din Romania, cu o potentiala cota de piata de 30%, prin infiintarea de ferme ecologice pe tot cuprinsul tarii”, arata Cardos.
Fabrica de furaje de la Caransebes a fost achizitionata in 2022 si a presupus o investitie de 5 milioane de lei. Aceasta va fi transformata in cea mai mare fabrica de furaje certificata organic din Romania si isi va desfasura activitatea sub o noua entitate, Agroland Organic.
Tranzitia fabricii de la productia de furaje conventionale la furaje organice a reprezentat o investitie de 200.000 de euro, alocata pentru reconditionarea echipamentelor in cadrul fabricii si renovarea silozurilor si a cladirilor.
Cat despre productia de furaje bio, aceasta va merge in mare parte catre fermele de gaini ouatoare bio si pui de carne bio. Celalalt canal va cuprinde vanzarea catre micii crescatori prin reteaua de peste 240 de magazine Agroland.
Planuri de achizitii
Agroland intentioneaza sa achizitioneze un mic producator de oua ecologice, adica o ferma cu o capacitate maxima de aproximativ 10.000 de gaini. Poductia anuala avuta in vedere ar fi aproximativ 3 milioane de oua ecologice.
Mai mult de atat, compania va certifica in urmatoarele luni o ferma ecologica proprie, in judetul Timis, cu o capacitate maxima de 10.000 de gaini. La acest moment, suprafata fermei este in curs de certificare, in timp ce la nivelul adaposturilor existente vor fi realizate modificari pentru adaptarea la cerintele ecologice.
Abatoare modulare pentru pasari si iepuri
Agroland mai are in plan si introducerea unei noi linii de business, abatoare modulare pentru pasari si iepuri, ceea ce constituie primul proiect de acest gen din Romania. Abatorul modular vizeaza fermierii mici si ofera o flexibilitate ridicata, modulele fiind instalate in functie de cererea din zona respectiva. De asemenea, acestea sunt potrivite si pentru puii ecologici, care necesita linii speciale de prelucrare, dar a caror numar este mult mai redus comparativ cu puii crescuti in mod conventional. In combinatie cu furajele organice, genetica si abatoarele modulare, aceasta investitie va crea o infrastructura completa pentru a sprijini productia sustenabila de hrana bio in fermele mici si medii din Romania, sustin reprezentantii Agroland.