Romania nu mai acceptă deciziile de la Bruxelles si cere subventii egale pentru fermierii din UE

Romania nu mai acceptă deciziile de la Bruxelles si cere subventii egale pentru fermierii din UE

 

Romania ia atitudine la Bruxelles si da peste cap planurile decidentilor europeni. Mai precis, Romania solicita ajutoare egale pentru toti fermierii din UE. Concret, Romania s-a opus textului din cauza convergentei externe in platile directe ale Politicii Agricole Comune (PAC). In practica, acest mecanism presupune ca tarile mai putin bogate din clubul comunitar, majoritatea din est, primesc un nivel mai redus de ajutoare directe din PAC.

Urmare a pozitiei tarii noastre, ministrii Agriculturii din Uniunea Europeana nu au reusit sa aprobe luni concluziile privind viitorul acestui sector. Pe langa opozitia Romaniei, mai trebuie mentionata si abtinerea Slovaciei.  

“Din pacate, in timpul dezbaterilor de azi (luni n.r), si nu inainte, am vazut ca delegatia Romaniei nu a putut sustine textul”, a declarat, in cadrul unei conferintei de presa ce a urmat reuniunii ministrilor din acest sector, ce a avut loc la Luxemburg, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a carui tara prezideaza semestrul acesta Consiliul UE.
 

Cum textul cu concluziile a primit aprobarea doar din partea a 25 de state membre, el nu a putut avansa.

“Delegatia romana si, in mai mica masura, si delegatia slovaca, sa fim mai precisi, pentru ca si Slovacia si-a exprimat punctul de vedere in acest sens, au dificultati cu mentinerea convergentei externe si vor sa putem elimina rapid acest mecanism de convergenta externa pentru a avea un ajutor identic la nivelul tuturor agricultorilor europeni”, a afirmat Clarinval.

Ministrul belgian a explicat ca proiectul de concluzii subliniaza “rolul cheie al sectorului agricol pentru garantarea securitatii alimentare si autonomiei strategice”.

“Este vorba despre un text echilibrat ce cuprinde o reflectie privind un raspuns pe termen mediu si lung la provocarile cu care se confrunta sectorul agricol. Obiectivul acestor concluzii este de a propune actiuni concrete pentru a sprijini un sector agricol puternic si competitiv”, a spus el.

 
Textul recunoaste numeroasele provocari cu care se confrunta agricultura, precum schimbarile climatice, tensiunile geopolitice, rentabilitatea si sarcina administrativa.

“Textul subliniaza, de asemenea, importanta inovarii si cercetarii pentru rezolvarea provocarilor viitoare”, a precizat Clarinval, mentionand ca, totodata, “vor fi necesare masuri pentru simplificarea procedurilor administrative”.

Ministrul belgian a mai spus ca aceste concluzii invita Comisia Europeana sa actualizeze regulat evaluarea sa privind impactul acordurilor de liber schimb in sectorul agricol si ca Bruxelles-ul sa examineze efectul extinderii Uniunii pentru “a pregati sectorul agricol in acest proces”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *