Calusarii au pus Londra pe jar de Ziua IEI

Calusarii au pus Londra pe jar de Ziua IEI

 

Ziua IEI a fost celebrata cu mare fast si mandrie la Ambasada Romaniei din Londra, cu ocazia sarbatorii Rusaliilor.  24 iunie a fost o zi de neuitat pentru comunitatea romaneasca din Regatul Unit, dar si pentru diplomati din Europa, Asia si Africa, imbracati in costume traditionale ale tarilor lor, care s-au prins in hora alaturi de calusarii inegalabili din Dolj.

Evenimentul de mare tinuta si traire artistica a fost gazduit de catre Ambasada Romaniei la Londra, in parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova in Marea Britanie/Embassy of Moldova to the UK. Au purtat cu mandrie ii si costume traditionale, promovand bogatul patrimoniu cultural, ambasadorul Romaniei Laura Popescu, ambasadorul Republicii Moldova Ruslan Bolbocean si echipele celor doua ambasade. Asa cum se stie, ”arta camasii cu altita” este un element de identitate culturala in Romania si Republica Moldova aflat pe Lista Patrimoniului Imaterial al Umanitatii al UNESCO, in urma unui demers comun al celor doua tari.

Ambasadorul Laura Popescu a vorbit despre insemnatatea Zilei IEI si importanta conservarii patrimoniului cultural, apreciind participarea invitatiilor in costumele traditionale ale tarilor pe care le reprezinta, tocmai pentru a celebra frumusetea portului national din toate colturile lumii.

La eveniment a participat si comunitatea La Blouse Roumaine, cea care a contribuit la promovarea, protejarea si valorificarea patrimoniului textil romanesc si a initiat sa fie sarbatorita Ziua Universala a Iei, acum mai bine de un deceniu.

A fost o buna ocazie si pentru invitati sa admire costume traditionale din Romania si Republica Moldova, cum ar fi iile din colectiile personale ale Vetei Ghimpu Munteanu si Madalinei Popescu, dar si broderii lucrate cu maiestrie de artizani.  

 Calusarii si Morris Dancers, alaturi de Ziua IEI

Celebrarea Zilei IEI a facut posibila si o paralela culturala inedita: i-a reunit pe Calusarii din Oltenia si Morris Dancers britanici. Nu de alta, dar Ritualul Calusului, parte a Listei Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii a UNESCO, si dansul Morris din Marea Britanie, ambele traditii vechi de secole, sunt foarte asemanatoare, desi provin din colturi diferite ale continentului european.

Evenimentul a constituit o buna ocazie pentru diplomatii si oficialitatile britanice sa admire reprezentantiile unice ale dansatorilor Sectiei de Dans Popular Ansamblul “Maria Tanase” al Scolii Populare de Arte Meserii “Cornetti” si ale The World Famous Hammersmith Morris Men, care au creat astfel o paralela culturala impresionanta.

Ambasadorul Romaniei la Londra le multumeste tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui eveniment exceptional si, in mod special, lui Sir George Iacobescu, Bogdan Scutelnicu, precum si firmei Eco Garden.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *