Gheorghe Vlad, CATAR: Romania importa 80% din legumele de pe piata

Gheorghe Vlad, CATAR: Romania importa 80% din legumele de pe piata

 

IMG_6832Suprafetele cultivate cu legume, fie ca vorbim de culturi in camp sau de spatii protejate, s-au redus dramatic in ultimii 20 de ani, la momentul actual piata locala fiind invadata de importuri care au ajuns sa acopere circa 80% din necesarul intern. Daca in urma cu 25 de ani, Romania avea circa 225.000 ha de legume, din care 42.000 ha erau spatii protejate, iar 3.000 ha – sere, in prezent, suprafetele se ridica la 7.225 ha spatii protejate (225 ha de sere), respectiv circa 45.000 ha in camp, afirma Gheorghe Vlad, presedintele CATAR. “Avem de-a face cu o cadere libera a acestui sector, mai rau ca la vaca de lapte, in conditiile in care piata i-a transformat pe multi legumicultori, care au renuntat la productie sau oricum produc foarte putin, ajungand sa cumpere si sa vanda legume“, a declarat Vlad.

Un motiv pentru care multi legumicultori au renuntat la productie este si reticenta bancilor de a finanta acest sector. Ori investitia intr-un hectar de solar, de exemplu, depaseste un milion de euro, o suma care nu este la indemana oricui.

In acelasi timp, dezvoltarea pietei neorganizate a ajuns un adevarat fenomen, ale carui efecte se manifesta tot mai puternic, si care pana la urma a ajuns sa dicteze preturile de achizitie a marfii de catre retaileri,

Gheorghe Vlad sustine insa ca marea problema a Romaniei este nu atat lipsa fabricilor de procesare, ci a productiei. La momentul actual, in total, se cultiva undeva la 65 de specii de legume, foarte putin pentru a putea asigura necesarul intern, mai ales in extra sezon.

Cat despre sectorul de procesare, presedintele CATAR afirma ca exista 6-7 unitati de productie modernizate, la care se adauga si alte fabrici realizate cu fonduri SAPARD, care acum ar putea fi modernizate tot cu fonduri europene. Mai trebuie insa sa existe un nivel al productiei care sa si sustina necesarul de materie prima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *