Focus Energetic la Conferintele Agrostandard: Lupta fermierilor cu autoritatile

Focus Energetic la Conferintele Agrostandard: Lupta fermierilor cu autoritatile

 

MAN2Agricultorii sunt din ce in ce mai nemultumiti de activitatea autoritatilor, considerand ca incompententa acestora le afecteaza direct afacerile. Ei reclama faptul ca functionarii celor doua agentii de plati din cadrul Ministerului Agriculturii nu colaboreaza cu ei si incearca sa faca tot posibilul sa nu le dea subventiile la care au dreptul. Iar intrebarile lor punctuale nu au parte de raspunsuri unitare la nivel national. Acestea sunt cele mai dure acuzatii pe care fermierii le-au prezentat la conferinta Agrostandard. Agriculturii si autoritatile din domeniu s-au confruntat la Conferinta Agrostandard, primii aducand acuze grave functionarilor, iar acestia din urma ramanand neclintiti in deciziile lor, chiar daca fermierii le-au pus legea in fata. Cea mai mare „lupta” s-a dat cu secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Simona Man, care, dupa ce a prezentat lista cu masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala pentru care se vor deschide sesiuni de depunere in aceasta saptamana, a vrut sa plece fara a avea niciun dialog cu fermierii.

Confruntarile dintre agricultori si autoritati devin din ce in ce mai contondente pe masura ce trece timpul pentru plata subventiilor, iar autoritatile nu reusesc sa le dea. De aceea, demnitarul si functionarii din minister si din cele doua agentii au avut parte de reprosurile fermierilor, care i-au acuzat de incompetenta. „De ce tineti in minister atat de multi oameni care nu stiu nimic? Sunt rude, neamuri? Cum manageriati?”, i-a reprosat Simonei Man unul dintre fermierii prezenti la conferinta. De altfel, fermierii sunt din ce in ce mai hotarati sa faca reclamatii penale impotriva functionarilor care nu-si fac treaba, pentru abuz in serviciu. Secretarul de stat nu a avut prea multe sa le spuna agricultorilor, fiind pregatita de plecare inca de la inceputul conferintei.
Birocratie si „favoruri”

„La cele doua agentii de plati (n.r. – Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale) este foarte mare birocratie, ca sa se pastreze locurile de munca, foarte bine remunerate, de altfel”, a declarat Emil Dumitru, presedintele Pro Agro. „Daca ne veti mai cere si ceea ce nu trebuie, ne va fi noua, agricultorilor, mai greu, iar dumneavoastra va trebui sa dati explicatii de ce absorbtia de fonduri europene este atat de mica”, a spus Dumitru, care a precizat ca „sunt functionari din minister care, atunci cand fac o plata, considera ca fac o facilitate. Nu este asa. Functionarii sunt platiti din taxele si impozitele platite de fermieri”, a punctat Dumitru
De aceea, presedintele Pro Agro sustine necesitatea unui parteneriat intre fermieri si autoritati, ca element de baza pentru o agricultura performanta.

Minciuni de la APIA

Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, si-a aratat si el nemultumirea cu privire la modul in care autoritatile manipuleaza datele si informatiile. „Sunt foarte dezamagit. Traim intr-o minciuna continua. (…) Ni se spune ca la APIA s-au facut plati de 70%, ca banii de la APIA au plecat. Dar era vorba de numarul fermierilor, pentru ca atunci cand l-am intrebat pe directorul general cati bani s-au dat, banii erau 15%. Aia e smecheria, domnilor de la APIA – noi vrem banii, nu procente. Eu nu imi platesc datoriile cu procente”, a declarat Baciu la conferinta Agrostandard.
Baciu a precizat ca va cere premierului Dacian Ciolos sa faca un control la APIA, ca sa vada de ce stau banii blocati la aceasta agentie. „N-am vazut la APIA sanctiuni nici cat un pachet de tigari. Un milion de fermieri stau si asteapta zilnic si pe langa ei stau si cei ce ne-au dat inputurile, stau si bancile, stau si leasing-urile, stam toata ziua si ne mintim unul pe altul”, a mai spus presedintele LAPAR.

Primele sesiuni 2016

Oficiali ai Ministerului Agriculturii au anuntat ca joi, 28 aprilie 2016, se vor deschide primele sesiuni de primere de proiecte din acest an, derulate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 – 2020. Masurile care urmeaza sa fie lansate sunt 4.1 „Investitii in exploatatii agricole”, cu o alocare de peste 270 milioane de euro, masura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” — 161 de milioane de euro, masura 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” — 100 de milioane de euro, 16.4 „Cooperare lantul scurt” — 7 milioane de euro, 16.4a „Cooperare lant scurt sector pomicol” — 3,5 milioane euro. Ghidurile solicitantului pentru aceste masuri vor publicate in aceste zile pe site-urilor MADR si Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Din 25 martie 2015, cand a fost deschisa prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020, si pana la 18 decembrie 2015, cand s-au inchis ultimele sesiuni de primire din anul trecut a proiectelor de investitii, AFIR a primit 7.697 de cereri de finantare, informeaza Agerpres. Valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a depasit 1,55 miliarde de euro. Gradul de accesare al alocarii disponibile in anul 2015 a fost de peste 100%.

AFIR a efectuat in prima parte a lunii februarie primele plati de 3,9 milioane de euro prin PNDR 2014 — 2020. Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro pentru intreaga perioada de programare 2014 — 2020, iar alocarea bugetara totala pentru masurile implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

Sursa: Focus Energetic

One thought on “Focus Energetic la Conferintele Agrostandard: Lupta fermierilor cu autoritatile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *