ZF la Conferintele Agrostandard- Franc: In 2008 primeam 1,9 lei pe litrul de lapte, azi dau carnea la 2 lei kg

ZF la Conferintele Agrostandard- Franc: In 2008 primeam 1,9 lei pe litrul de lapte, azi dau carnea la 2 lei kg

 

franc2Cresterea bovinelor de lapte, o industrie de peste 150 milioane de euro, care in 2014 numara 728 de companii (conform celor mai recente informatii disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor) este un sector in plin colaps. Fermierii cu 50-100 de vaci sunt nevoiti sa scape de animale pentru a mai reduce din pierderi, in contextul in care laptele de import ajunge mai ieftin la procesatorii romani decat cel produs in tara. „Statul maghiar acorda la aceasta ora fiecarui fermier producator de lapte echivalentul a 50 de bani Ajutor National Tranzitoriu (sprijin financiar din bu¬getul de stat – n. red.). In plus, printr-un serviciu mascat, se finanteaza si transportul de la ferma din Ungaria la
fabrica din Romania. Or, nu poti sa condamni procesatorul din Romania cand iti spune clar: Nu iti dau mai mult de 60-70 de bani pentru ca mie mi-l aduce la poarta fermei la 80 de bani si nu mai trebuie sa ma duc dupa el prin camp. Nu e vina procesatorului, ci a statului roman care nu are capacitatea financiara sau nu vrea sa vina sa sustina acelasi model practicat de unguri, nemti, nu mai vorbim de francezi“, a declarat Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, in cadrul unei conferinte de agrobusiness care a avut loc saptamana trecuta.

In 2015 Romania a im¬por¬tat produse lactate din tarile membre ale UE de aproxi¬mativ 285 mil. euro, din care in jur de 53 milioane de euro sunt doar din Ungaria, ceea ce inseamna ca 18% din importurile intracomuni-tare de produse lactate ale Romaniei provin de la vecinii unguri, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania estimeaza ca anul acesta populatia de bovine va scadea de la aproximativ 2 milioane de capete de bovine in 2015 la 1,75 mil. in 2016, un declin constant, daca ne uitam la statisticile INS, care arata ca in ultimii 10 ani efectivul de bovine a scazut cu 30%, un trend confirmat de fermieri.

„Mai am vreo 150 de animale, am mai vandut din ele. De vreo 8-10 luni ma straduiesc sa le vand. L-am si cinstit pe ala (cumparator – n. red.) ca sa vina sa mi le ia sa scap de ele. 180 de animale le-am vandut cu 2,5 lei kilogramul in viu. M-am incapatanat 3 ani de zile sa le mai tin“, a spus fermierul Victor Chivu, care anul trecut a mai vandut doua ferme cu 2.500 de hectare de teren in localitatea Contesti din Teleorman, catre familia Gupta, una dintre cele mai puternice dinastii de business din India.

Crescatorul de vaci, Claudiu Franc, spune ca cea mai buna varianta care le-a ramas crescatorilor de bovine este sa functioneaza la capacitate minima pana cand vor veni „vremuri mai bune”.

Cel mai bine este pentru fermierul roman, vorbesc de cei cu 50-100 de capete, sa taie tot efectivul, sa isi puna banii in banca. Astfel, nici nu pierde, nici nu castiga, si asteapta vremuri mai bune. Mai lasa suficiente animale cat sa primeasca Ajutor National Tranzitoriu pana in 2020, si atunci acei bani pe care ii ia in continuare ii asigura dobanda, si nu mai face pierderi”, a spus Claudiu Franc care subliniaza ca sectorul trece prin cele mai grele moment de pana acum si ca „numai sufletul nu-i lasa pe fermierii sa distruga tot”.

franc1

La inceputul anului, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat in presa ca piata alimentara din Romania este invadata de produse lactate si de care de porc, alimente care provin preponderent din Ungaria si Polonia, subliniind ulterior, intr-un interviu acordat ZF, ca ar trebuie intensificate controale la granita precum se intampla in alte tari din UE.

Unul dintre motivele principale pentru care crescatorii de animale sunt la limita profitabilitatii sau falimentari este neplata subventiei aferenta campaniei agricole din 2015, Agentia de Plati si Interventie in Agricultura avand ca termen limita de plata data de 30 iunie 2016. Fermierii straini cu care Romania concureaza pe o piata libera nu numai ca si-au primit subventiile la timp, dar si primesc un sprijin financiar mai mare, ceea ce genereaza, in opinia crescatorilor romani, o competitie neloiala.

Sursa: ZF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *