Agrointel la Conferintele Agrostandard: Ce ascunde APIA despre platile catre fermieri? ”Doar 15% din subventii au ajuns in conturi! Banii stau blocati!”

Agrointel la Conferintele Agrostandard: Ce ascunde APIA despre platile catre fermieri? ”Doar 15% din subventii au ajuns in conturi! Banii stau blocati!”

 

baciuAgentia de Plati si Interventie in Agricultura ar ”cosmetiza” modul in care sunt prezentate in spatiul public sumele virate fermierilor, a lasat astazi sa se inteleaga Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din România (LAPAR). Seful LAPAR a aratat ca desi se vorbeste mereu de un procent de 70% când vine vorba despre plata subventiilor, in realitate, sumele virate reprezinta doar 15% din ce APIA datoreaza fermierilor. ”In acest sens sunt foarte dezamagit, chiar ca nu mai inteleg nimic, traim intr-o minciuna continua, data zic eu la urma urmei, de o incompetenta pentru ca altfel nu pot sa-mi explic cum de ni se raporteaza ca s-au dat 70%, fii atent ce smecherie, chiar cred ca noi suntem prosti?! Ni se spune ca la APIA s-au facut plati de 70%, ca banii de la APIA au plecat. Nu din bani e vorba (la procent- n.r.), ci despre fermieri si când l-am intrebat pe directorul general câti bani, banii erau 15%. Aia e smecheria, domnilor de la APIA – noi vrem banii, nu procente. Eu nu imi platesc datoriile cu procente. Nu ma incalzeste cu nimic ca iese la televizor si se burica ca are 70%, cu 15% bani dati”, a declarat Baciu la conferinta ”Ferma profitabila” organizata astazi de Agrostandard.ro.

”Vreau sa va spun ca la ora 16:30 sunt in cabinet la primul ministru, o sa-l rog insistent sa faca o ancheta, sa vedem cine se face vinovat de intârzierea acestor plati. Pentru ca cineva trebuie sa plateasca! Stau 1,3 milioane de euro blocate, nu sunt in buzunarul fermierilor. Pentru ce? Ca cineva nu si-a facut treaba! Trebuie sa vedem cine nu si-a facut treaba, nu am auzit la APIA o sanctiune macar de un pachet de tigari, nu mai zic sa-i ia locul de munca. Un milion de fermieri stau si asteapta zilnic si pe lânga ei stau si cei ce ne-au dat inputurile, stau si bancile, stau si leasing-urile, stam toata ziua si ne mintim unul pe altul. Mi-ai zis pe data de 8 aprilie, am asteptat nu pe 8, pe 15, pe 20 dar nu a venit nici un ban. Vorbesc la o APIA, la un judet si ce credeti ca-mi spune, ca cererea mea nici nu a fost procesata si vorbesc cu directorul general si imi spune ca noi incercam pâna la 1 sa dam toti banii si pe inverzire si pe tot. Dupa ce ca nu v-ati facut treaba la timp este si lipsa de respect, macar lasati ciocul mic, cereti-va scuze si nu mai iesiti afara cu tam-tam ca ”am deschis, am dat drumul la bani”. Nu a primit nici un fermier banii (subventia integrala – n.r.). (…) Am auzit ca a fost un scandal mai devreme si nu vreau sa o luati ca o amenintare dar cred ca cei afectati s-au cam saturat de situatia in care suntem si românul are o rabdare, dar mi-e sa nu ajungem sa ne facem dreptate singuri, sa nu mai asteptam la nimeni”, a mai spus Laurentiu Baciu.

Va reamintim ca potrivit ultimei comunicari oficiale a APIA, pâna vineri, 22 aprilie, se raportasera plati aferente Campaniei 2015, pentru schemele din sectorul vegetal, in suma totala de 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un numar de 686.337 beneficiari, din care Ajutoarele Nationale Tranzitorii in sectorul vegetal (ANT 1) reprezinta 270.683.527,54 lei (61,27 milioane euro).

Sursa: Agrointel

One thought on “Agrointel la Conferintele Agrostandard: Ce ascunde APIA despre platile catre fermieri? ”Doar 15% din subventii au ajuns in conturi! Banii stau blocati!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *