Franc: Fermele de vaci dispar rapid, una cate una

Franc: Fermele de vaci dispar rapid, una cate una

 

francSectorul de crestere a bovinelor se afla intr-o situatie dramatica, fara sa se intrevada vreo perspectiva de redresare a acestuia, in contextul in care lipseste un sprijin sustinut din partea statului, sustine Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania. In acest context, nu mai mira pe nimeni faptul ca efectivele de bovine s-au redus aproape la jumatate intr-un interval de timp scurt, iar multe dintre ferme au disparut. Numai de la inceputul acestui an, in judetul Satu Mare, de exemplu, si-au inchis portile 17 ferme, multe dintre ele apartinand unor crescatori cunoscuti, cu o activitate indelungata in
sector.

Pentru ca nu mai pot sa tina animalele, in lipsa resurselor financiare, multi crescatori au decis sa sacrifice animalele, pentru care primesc un pret mai degraba derizoriu (in jur de 2 lei pe kg). Nu doar ca pretul este de nimic, dar si programarea la abatoare se face cu o mare greutate.

“Daca in 2008 primeam pentru litrul de lapte un leu si ceva, acum procesatorii ne dau 60-70 de bani pe litru. Nu primim mai mult pentru ca aduc lapte din Ungaria la poarta fabricii la un pret de 80 de bani pe litru, cu transport cu tot. Ori acolo, fermierii primesc ajutor 50 de bani pe litru de lapte, dar si bani pentru transportul laptelui de la ferma la procesatorul din Romania“, a declarat Franc la conferinta organizata la ASAS de AGROSTANDARD.RO.

Asa se explica si faptul ca piata interna a fost invadata in ultima vreme de lapte adus din afara, fie ca vorbim de lapte crud sau pasteurizat. Nu mai vorbim de schimbarea etichetelor la lapte, o practica tot mai des intalnita pe piata locala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *