Fordaq: Cine are interesul sa denigreze Romania si industria locala a lemnului?

Fordaq: Cine are interesul sa denigreze Romania si industria locala a lemnului?

 

PADURI-1Consiliul Padurilor si Dezvoltarii Rurale, alaturi de Fordaq – Comunitatea Forestierilor din Romania, isi exprima regretul si indignarea ca unele organizatii lanseaza in spatiul public informatii care nu corespund realitatii, fara a cunoaste legislatia si normele silvice din Romania.Principalul mesajul al raportului EIA (Environmental Investigation Agency) prezentat public, marti 17 iulie 2018, intr-o conferinta de presa, are drept tinta denigrarea industriei lemnului din Romania si convingerea beneficiarilor externi de a nu mai cumpara lemn romanesc, sub pretextul ca acesta provine din “parcuri nationale”, iar exploatarea lui conduce la
disparitia “padurilor virgine”, se arata intr-un comunicat al Fordaq.

“Solicitarea organizatiei EIA de a stopa lucrarile silvice in zonele de conservare durabila a parcurilor nationale nu are nicio baza legala si nu se bazeaza pe niciun studiu de specialitate. Toate parcurile nationale si naturale au o zonare interna, zone de protectie stricta si integrala, unde interventia umana este interzisa si zone de conservare durabila,”tampon”, unde legislatia prevede foarte clar anumite lucrari silvice. Exploatarile forestiere in zonele de conservare durabila, aflate in imediata apropiere a parcurilor nationale sunt normale si legale. Acestea sunt realizate in acord cu planurile de management ale ariilor protejate, iar punerea in valoare a masei lemnoase se face cu avizul custozilor ariilor protejate. De asemenea, exploatarea se face sub controlul autoritatilor statului roman, cu respectarea recomandarilor si bunelor practici de mediu.

Afirmatia “ca nu exista trasabilitate privind provenienta legala a masei lemnoase in Romania” si de aici prezumtia de vinovatie privind amestecarea masei lemnoase exploatate legal cu masa lemnoasa exploatata illegal, in depozitele firmelor de exploatare, manipuleaza opinia publica, inducand o falsa definitie a trasabilitatii masei lemnoase. Conform reglementarilor europene, trasabilitatea provenientei masei lemnoase se urmareste pentru prima punere pe piata a masei lemnoase, respectiv din parchetul de exploatare pana la primul depozit de sortare si prelucrare a masei lemnoase.

Romania, prin dezvoltarile succesive ale SUMAL, Radarul Padurilor, Inspectorul Padurilor a introdus sisteme stricte de urmarire a trasabilitatii masei lemnoase pana la prima punere pe piata a acesteia. Fiecare aviz de transport este raportat si inregistrat pe serverul central SUMAL, se verifica incadrarea in prevederile unui act de evaluare a masei lemnoase legal aprobat (APV), se verifica exploatarea in baza unei autorizatii de exploatare legal emise, se urmareste pozitia corespondentei GPS a locatiei expeditiei fata de locatia autorizata a parchetului. In concluzie, Romania are un sistem foarte strict de urmarire a trasabilitatii provenientei legale a masei lemnoase, conform cerintelor regulamentului european EUTR.

Solicitarea EIA privind “o trasabilitate deplina”, in depozitele de sortare si prelucrare a masei lemnoase, este o utopie care nu exista in niciun stat din Europa ca obligatie legala. Este ca si cum ai cere unui siloz de cereale, care achizitioneaza grau de la zeci de mici fermieri, sa tina o evidenta a provenientei fiecarui bob de grau. Ca si depozitul de lemne, depozitul de cereale are trasabilitate si documente pentru fiecare transport, dar dupa receptie, evident graul se amesteca in depozit!

Recomandarile EIA nu au nicio baza legala, exced legislatiei nationale si europene si sunt o utopie chiar si din punct de vedere tehnic, mai ales ca se adreseaza si industriei placilor- producatorii Kronospan, Egger- companii care folosesc in procesul tehnologic busteni de dimensiuni mici, resturi din prelucrarea primara a lemnului, lemn provenit in special din import.

In fapt, scopul EIA este sa conduca la incadrarea Romaniei intr-o zona ridicata de taieri ilegale, astfel incat cerintele de control a provenientei legale sa devina atat de complicate incat industria lemnului din Romania sa devina necompetitiva, iar beneficiarii externi sa ocoleasca produsele din lemn din Romania, datorita riscului prezumat de provenienta a lemnului din taieri ilegale.
Raportul actual al EIA este o continuare a raportului EIA din 2015, cu scopul evident de a denigra industria lemnului din Romania si a bloca accesul produselor acestei industrii pe pietele de export.

Cum va atinge EIA acest obiectiv? Prin promovarea agresiva in media interna si externa a acestui pseudo-raport. Asa cum au anuntat astazi reprezentantii EIA, conferinta de presa de la Bucuresti va fi urmata de conferinte de presa organizate cu sprijinul WWF Austria si WWF Germania, la Viena si apoi conferinte de presa in SUA.

Solicitam autoritatilor statului roman sa se implice in rezolvarea acestei crize de imagine, care arunca Romania intr-o zona neagra a politicilor de mediu. Nu ne putem permite ca industrie si ca tara sa fim denigrati, in lipsa unor dovezi de necontestat si pe baza unor presupuneri care au la baza surse neoficiale.

Incepand cu anul 2013, preturile masei lemnoase au inceput sa erodeze competitivitatea industriei lemnului din Romania, situatia agravandu-se in anii 2016-2017. Segmentul de agenti economici mici a fost cel mai afectat atat in sectorul de exploatare, cat si in cel de prelucrare primara si industria mobilei. Peste 1800 de agenti economici mici din sectorul de exploatare, peste 3000 din cel de prelucrare primara a lemnului si peste 500 din industria mobilei au ajuns cu capitalurile proprii in zona negativa, practic cea mai mare parte dintre ei vor intra in incapacitate de plata si isi vor inceta activitatea. Vorbim de asemenea de riscul disparitiei a mii de locuri de munca in industria lemnului”, se precizeaza in comunicatul Fordaq.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *