Focar de PPA la o ferma Smithfield din Timis. Circa 25.000 de porci vor fi sacrificati

Focar de PPA la o ferma Smithfield din Timis. Circa 25.000 de porci vor fi sacrificati

 

PORC_ANSVSA.jpgAproape 25.000 de suine vor fi sacrificate la o ferma din Gataia Noua dupa ce Laboratorul National de Referinta pentru Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat oficial un focar de pesta porcina africana (PPA). In urma examinarii unor probe prelevate de la porci domestici, proveniti dintr-o exploatatie non-profesionala din localitatea Honorici (opt capete de suine) si din exploatatia comerciala de suine apartinand SC Smithfield Romania – ferma Gataia Noua, a fost confirmata PPA.

PPA a afectat toti marii jucatori de pe piata autohtonă, nu mai putin de 8 mari complexe de porci fiind închise din cauza bolii.

Oficialii judeteni cauta solutii pentru incinerarea si ingroparea animalelor afectate de PPA, care se va derula in mai multe zile, deoarece este vorba despre un numar mare de animale care vor fi sacrificate.

Astfel, zona de protectie 0-3 km cuprinde localitatile Honrici, Pini, Victor Vlad Delamarina, iar zona de supraveghere 3-10 km cuprinde localitatile Lugoj, Tapia, Lugojel, Maguri, Gavojdia, Olosag, Stiuca, Padureni, Dragomiresti, Visag, Pietroasa Mare, Hodos, Herendesti.

De asemenea, a fost emisa o hotarare de aprobare a zonelor de protectie si supraveghere din jurul focarului de PPA din exploatatia comerciala Smithfield Romania – ferma Gataia Noua si s-au decis masurile de ucidere imediata, sub control oficial si neutralizare a suinelor din exploatatia comerciala.

Zona de protectie 0-3 km cuprinde localitatea Berecuta si exploatatia de suine din Gataia, iar zona de supraveghere 3-10 km cuprinde localitatile timisene Opatita, Birda, Sculia, Gataia, Semlacu Mare, Semlacu Mic, Butin, Percosova, Rovinita Mica, Brestea, Rovinita Mare, Sangeorge si localitatea caraseana Maureni precum si exploatatiile comerciale suine- ferma Gataia si ferma Birda, apartinand SC Smithfield Romania SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *