„Cascaval de Saveni” a devenit protejat si recunoscut la nivelul Uniunii Europene

„Cascaval de Saveni” a devenit protejat si recunoscut la nivelul Uniunii Europene

 

saveniMinisterul Agriculturii si DezvoltariiRurale anunta ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 21 aprilie 2021, in cadrul caruia Cascaval de Saveni” (IGP) a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata. Produsul „Cascaval de Saveni” – Indicatie Geografica Protejata este o branza maturata, cu pasta oparita, avand o consistenta semitare. Acest sortiment de cascaval se obtine din lapte de vaca crud prin coagularea enzimatica cu cheag si prelucrarea conform unei metode specifice zonei.

„Cascavalul de Saveni – IGP” se comercializeaza in doua forme de prezentare: cascaval protejat cu amestecuri de ceruri sau cascaval protejat cu folii termocontractibile, de forma paralelipipedica sau cilindrica, cu o greutate cuprinsa intre 0,450 kg si 9 kg.
Felia de cascaval se desface in fasii, fara a se sfarama. Gustul este placut, dulceag si sarat in acelasi timp, simtindu-se o savoare usor amaruie asemanator miezului de nuca, datorat fermentatiei proteolitice. Aroma se intensifica in timpul maturarii, apropiindu-se de cel al pamantului reavan.

Materia prima folosita pentru fabricarea produsului „Cascaval de Saveni – IGP” este laptele de vaca crud colectat din aria geografica delimitata, provenit de la animale locale care sunt metisi ai unor rase vechi locale precum „Sura de stepa” si „Bucsan” incrucisate cu alte rase de bovine cu performante productive ridicate.
Laptele de vaca crud este incalzit la 30-33 de grade Celsius pentru activarea cheagului, lucru care permite actiunea florei microbiene locale, ducand la diferentierea de alte produse similare. Aceasta etapa are un rol foarte important in obtinerea caracteristicilor produsului „Cascaval de Saveni-IGP”.

In zona Saveni, in anul 1959 a fost construita fabrica de prelucrare a laptelui unde a fost adus mesterul Caranica (1963), specialist recunoscut ca „mester de cascaval”, in vederea obtinerii unui produs care sa puna in valoare potentialul ariei geografice cu scopul de a diversifica modul de prelucrare a laptelui.

Mesterul Nicolae Caranica, specialist in prelucrarea laptelui, a „scolit” generatii de tineri lucratori din Saveni si din zonele invecinate care mostenisera indeletnicirea prelucrarii laptelui, invatandu-i secretele prelucrarii laptelui in cascaval, imbinand tehnicile de producere a cascavalului cu metodele locale: utilizarea „barulei” la amestecarea casului oparit (cca 80 °C) in cosuri din nuiele de rachita (care permit scurgerea saramurii fierbinti), framantarea manuala si turnarea pastei fierbinti, strangerea „buricului” si eliminarea aerului pentru obtinerea unei paste compacte.

Romania avea pana la aceasta data sapte produse inregistrate pe sisteme de calitate europene: Magiun de prune Topoloveni –Indicatie Geografica Protejata (2011), Salam de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata (2016), Novac afumat din Tara Barsei – Indicatie Geografica Protejata (2017), Scrumbie de Dunare afumata – Indicatie Geografica Protejata(2018), Carnati de Plescoi – Indicatie Geografica Protejata(2019), Telemea de Sibiu – Indicatie Geografica Protejata(2019) si Telemea de Ibanesti – Denumire de Origine Protejata (2016), la care se adauga, incepand de astazi, inca un produs protejat la nivel european, respectiv Cascaval de Saveni – Indicatie Geografica Protejata.

De asemenea mai sunt in analiza la Comisia Europeana trei produse alimentare in scopul dobandirii protectiei europene, dintre care doua pentru sistemul de calitate Indicatie Geografica Protejata: Salata cu icre de stiuca de Tulcea si Placinta dobrogeana si un produs pentru dobandirea protectiei europene Specialitate Traditionala Garantata- Salata traditionala cu icre de crap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *