Focar de gripa aviara la o ferma de pasari din judetul Giurgiu

Focar de gripa aviara la o ferma de pasari din judetul Giurgiu

 

Virusului gripei aviare a fost depistat la pasarile dintr-o exploatatie comerciala din localitatea Branistea, comuna Oinacu, din judetul Giurgiu, ferma unde exista un efectiv de aproximativ 33.000 de gaini ouatoare, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

“In data de 18.03.2022, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat prezenta virusului gripei aviare, la pasarile dintr-o exploatatie comerciala din localitatea Branistea, comuna Oinacu din judetul Giurgiu. Ferma are un efectiv de aproximativ 33.000 de gaini ouatoare. Imediat, la nivel local, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Masuri pentru combaterea focarului de gripa aviara”, se precizeaza in comunicat.a sedinta CLCB a participat si o delegatie din partea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) formata din presedintele dr. Alexandru Bociu, vicepresedintele dr. Danut Pale si directorii generali ai directiilor generale Sanatatea si Bunastarea Animalelor si Control Oficia

La nivelul exploatatiei vizate au fost impuse restrictii de miscare a pasarilor, persoanelor, mijloacelor de transport si furajelor.

In acest context, s-a dispus ca intregul efectiv de pasari sa fie eutanasiat, subprodusele rezultate, impreuna cu ouale, sa fie retinute oficial, resturile de furaje, iar cu asternutul si cu tot ce a putut constitui o sursa de infectie, sa fie distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel incat sa se evite orice risc de raspandire a virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *