Seceta din acest an i-a afectat si pe agricultorii din judetul Iasi, unde productiile sunt cu mult mai mici fata de anul 2019, acolo unde s-au obtinut. Ioan Buimac, un agricultor din Andrieseni care lucreaza circa 3.000 de hectare, spune ca daca la grau si rapita recolta s-a redus la jumatate, pana la vreo 3 tone/ha, la floarea soarelui si porumb situatia este cu mult mai dificila. La porumb, de exemplu, multe plante nu au stiuleti si au inceput sa se usuce. Un an greu din cauza secetei, asa cum a mai fost in 2007 sau 2012, poate chiar mai dificil, pentru ca atat culturile de toamna, cat si cele de primavara au fost afectate de acest fenomen. Sperantele agricultorilor se leaga acum mai mult de preturi, in ideea ca acestea ar putea sa mai creasca peste o luna, doua.
Asa nadajduieste si Buimac, care spune ca grâul din 2020 are o calitate bună – proteina peste 15 si gluten – in jur de 99. Daca anul trecut pe vremea aceasta pretul graului era de 700 lei/tona, acum se ridica la aproximativ 8. 00 lei/tona, insa fermierul nu vinde deocamdata.
„Seceta ne-a dijmuit productia de grau, care a fost de 3 tone/ha, fata de 6 tone/ha, anul trecut. Am 2.000 de tone in stoc, il mai tin cat mai pot- o luna ca sa mai creasca pretul. Daca nu incasez un pret bun, in conditiile in care porumbul nu promite si floarea soarelui este afectata serios de seceta, intram noi in pamant”, a declarat pentru AgroStandard Buimac.
Citeste si EXCLUSIV. Sprijin de 7.000 de euro pentru crescatorii de bovine. Urmeaza si alte sectoare!
La rapita, in schimb, a vandut recolta, pentru ca pana la urma, este nevoie si de bani pentru a plati ratele la banci. A obtinut un pret bun, 1.700 lei pe tona, un nivel similar celui din 2019. Acum, se vedem ce mai urmeaza si cum merg bursele!