Fermierii solicita sa fie inclusa in PNRR o initiativa privind gestionarea sustenabila a apei

Fermierii solicita sa fie inclusa in PNRR o initiativa privind gestionarea sustenabila a apei

 

Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita includerea in PNRR a unei initiative pentru gestionarea sustenabila a apei, un demers de interes national strategic pentru securitatea alimentara a Romaniei. Alianta propune factorilor de decizie din tara noastra un proiect de interventie care sa fie promovat in cadrul PNRR pentru realizarea unui sistem de irigatii modern si rezilient in Romania, in acest sens fiind consultat un grup de specialisti romani si straini cu expertiza recunoscuta in domeniul proiectarii si realizarii de sisteme de management modern al resurselor de apa pentru irigatii si al digitalizarii, se arata intr-un comuicat al organizatiei.

Propunerea are la baza solutii similare, implementate recent pe plan international (Australia, India). Pe langa importanta pentru agricultura, gestionarea sustenabila a apei are si o importanta strategica de protejare a mediului, prin faptul ca duce la modificarea favorabila a microclimatului, in special a umiditatii relative a aerului, conditie a dezvoltarii mai bune si mai armonioase a vegetatiei naturale/spontane, dar si a culturilor agricole, elemente obligatorii pentru durabilitatea sectorului agroalimentar.

Pentru a crea un sistem rezilient care sa asigure managementul integrat al apei si infrastructura necesara, este nevoie de actiunea conjugata a tuturor factorilor de decizie, caresa tina cont de contributia la componenta ”verde”, respectand principiul “Fara daune semnificative” si sa se bazeze pe servicii avansate oferite de noul ecosistem digital construit la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a preveni si combate eficient provocarile legate de schimbarile climatice si de mediu.

In baza parteneriatelor comunitare si internationale, Alianta pentru Agricultura si Cooperare s-a consultat cu un grup de specialisti romani si straini cu expertiza recunoscuta in domeniul proiectarii si realizarii de sisteme de management modern al resurselor de apa pentru irigatii si al digitalizarii, impreuna cu care propune un proiect de interventie care sa fie promovat in cadrul PNRR pentru realizarea unui sistem de irigatii modern si rezilient in Romania. Propunerea are la baza solutii similare, implementate recent pe plan international (Australia, India).

Alianta subliniaza inca o data importanta vitala pentru agricultura si pentru societate a includerii in PNRR a unui astfel de proiect de investitii in stocarea resurselor de apa si in extinderea sistemelor moderne si eficiente de irigatii. Confruntate cu efectul devastator al schimbarilor climatice, si alte State Membre, precum:

Italia – https://www.governo.it/sites/governo.it/files/PNRR.pdf;

Portugalia https://www.portugal.gov.pt/pt/gc22/comunicacao/documento?i=recuperar-portugal-construindo-o-futuro-plano-de-recuperacao-e-resiliencia;

Spania https://www.lamoncloa.gob.es/serviciosdeprensa/notasprensa/agricultura/Documents/2021/170521-PRTR-MAPA.pdf;
Polonia – https://www.gov.pl/web/planodbudowy/kpo-wyslany-do-komisji-europejskiej
au considerat gestionarea resurselor de apa si extinderea sistemelor moderne de irigatii prioritara pentru includerea in PNRR.

Prin solutia propusa, devine disponibila mai multa apa de suprafata pe o perioada mai indelungata, pe durata sezonului de vegetatie, ducand la prevenirea si combaterea secetei pedogice severe si arsitei atmosferite si implicit la cresterea rezervei de apa, a productiei agricole si implicit, a rezilientiei sectorului agricol din Romania.

Interventia propusa este in linie cu Recomandarile din Raportul de Tara si exigentele UE, inclusiv ”037 Adaptarea la masuri de schimbari climatice si managementul riscurilor aferente acestora: altele, cum ar fi furtuni si seceta (inclusiv cresterea gradului de constientizare, protectie civila si sisteme de management in caz de dezastre, abordari in functie de infrastructura si de ecosistem).”

Odata cu implementarea acestui sistem, prioritizand implicarea si utilizarea preponderant a potentialului tehnologic local (transfer de tehnologie de tip ”offset” pentru realizarea pe plan local a echipamentele inteligente de automatizare si a solutiilor digitale), s-ar crea premizele ca Romania sa devina o tara cu agricultura competitiva, preponderent verde, in Uniunea Europeana.

Propunerea a fost inaintata catre Guvernul Romaniei, sperand ca acesta va reusi sa o introduca pe ultima suta de metri in PNRR si sa o sustina si in cadrul discutiilor bilaterale cu reprezentantii celorlalte state membre pentru a fi aprobata de Consiliul European.

De asemenea, a fost prezentata si deputatilor si eurodeputatilor romani, cu convingerea ca acestia vor sprijini acest proiect de tara transpartinic, de care depind competitivitatea si rezilienta sectorului agricol al Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *