Fermierii romani renunta la sfecla de zahar, Ucraina mareste productia

Fermierii romani renunta la sfecla de zahar, Ucraina mareste productia

 

Industria zaharului din Romania, in colaps. Nu doar ca fabricile din Romania se numara pe degete, acum, si fermierii ameninta ca renunta definitiv la cultura de sfecla de zahar, pe fondul eliminarii cotelor de productie, iar, mai nou, a importurilor masive de zahar din Ucraina.

Avertismentul vine din partea europarlamentarului Carmen Avram, care i-a atras atentia, in data de 24 aprilie, Comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Stella Kyriakides, cu privire la problemele cu care se confrunta sectorul zaharului la nivel european.

„Cultivatorii de sfecla de zahar au avut sapte ani foarte, foarte grei, din cauza eliminarii cotelor de productie, din cauza BREXIT-ului, din cauza unor acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei, din cauza deciziilor luate haotic in privinta produselor pentru protectia plantelor si, mai nou, din cauza importurilor masive de zahar din Ucraina”, a declarat europarlamentarul Carmen Avram.

Inclusiv cultivatori foarte mari, precum Franta, si-au redus deja, cu 6%, suprafata cultivata cu sfecla de zahar, spune europarlamentarul roman.

In timp ce productia din UE scade, Ucraina anunta ca va mari productia cu 25%, ridicand capacitatea de export la o jumatate de milion de tone, in 2023-2024, iar in Europa urmeaza sa intre in vigoare diverse acorduri comerciale cu tari terte, care vor agrava situatia, arata europarlamentarul.

Cate fabrici mai are Romania

La acest moment, in Romania, mai exista doar patru fabrici, fata de 33 in 1990. Este vorba de producatorul austriac Agrana care are doua unitati de productie: Roman (proceseaza sfecla de zahar) si Buzau (proceseaza zahar brut din trestie importat), la care se adauga alte doua fabrici – Ludus si Bod, care n-au mai produs de ceva vreme si sunt manageriate de Mihaela Neagu, noul investitor de la Zaharul Ludus, preluata recent.

Odata cu disparitia fabricilor de procesare, s-a redus si numarul producatorilor de sfecla de zahar. In 2021, Romania a avut o productie de 118.750 tone de zahar din sfecla, in conditiile in care suprafata cultivata cu sfecla de zahar se ridica la 20.093 ha, de pe care era obtinuta o productie de 831 086 tone de sfecla. Pentru 2022, estimarile se ridicau la circa 50.000 tone de zahar din sfecla de pe o suprafata de sfecla contractata de 8.600 ha.

Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar asigura aproximativ 25% din necesarul intern, in conditiile in care consum anual al Romaniei este de circa 500.000 tone zahar pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *