Cum pot obtine fermierii venituri suplimentare prin practicile agricole regenerative

Cum pot obtine fermierii venituri suplimentare prin practicile agricole regenerative

 

Agricultura conservativa are foarte multe beneficii, atat pentru fermieri si mediul inconjurator, cat si pentru sanatatea consumatorilor. Atunci cand sunt adaptate nevoilor fiecarei ferme, tehnologiile agricole au potentialul de a creste veniturile fermierilor si de a mentine echilibrul in cadrul fermei. Piata agriculturii conservative inregistreaza o crestere remarcabila, atingand pragul de 16,8 miliarde de dolari[1] pana in 2017.

Tehnologiile de agricultura regenerativa stimuleaza biodiversitatea solului si materia organica, contribuind la rezilienta solurilor, fiind si mai capabile sa suporte efectele schimbarilor climatice, precum inundatiile si seceta. Recoltele prospere si culturile bogate in nutrienti rezulta din soluri sanatoase. In plus, astfel de practici reduc scurgerea si eroziunea, rezultand o calitate mai buna a apei, atat in ferma, cat si in afara acesteia.

Pe langa un an secetos de recolta, provocarile geopolitice continua sa afecteze fermierii din Romania la nivelul costurilor cu inputurile agricole, gazele si energia. Pe acest fond, sistemele de certificare a carbonului din sol, cum ar fi AgreenaCarbon, cel mai mare program de certificare a carbonului din sol din lume acreditat la nivel international, joaca un rol esential in sprijinirea fermierilor din perspectiva oferirii unui surse suplimentare de venit prin vanzarea certificatelor.

Pasii pe care fermierul trebuie sa-i urmeze pentru obtinerea certificatelor

Agreena a dezvoltat primul program de certificare a carbonului din sol din Europa, acreditat la nivel international, AgreenaCarbon. Pentru a beneficia de certificatele de carbon, fermierul se inscrie pe platforma si isi introduce datele privind activitatea desfasurata pe terenurile cultivate din ultimii 5 ani, pentru a-si calcula potentialul de castig. Ulterior, fermierul isi poate planifica strategia de management a campului,cu sprijinul consultantilor AgreenaCarbon. Un beneficiu pentru fermieri este ca primii doi pasi nu necesita niciun angajament din partea acestora, intrucat specialistii implicati in cadrul programului se vor deplasa pe teren. Dupa sezonul de recoltare, fermierul se va autentifica in platforma si va putea raporta datele reale ale campurilor, precum consumul efectiv de ingrasaminte si combustibil, cat si metodele de prelucrare a solului. Daca fermierul este interesat sa participe in programul Agreena dupa ce si-a vazut potentialul de castig, acesta va avea o intalnire cu echipa pentru a se asigura ca datele sunt introduse corect, urmand semnarea contractului.

Principalele avantaje ale certificatelor de carbon

Certificatele sunt verificate amanuntit in programul AgreenaCarbon, aliniat la cele mai recente date IPCC (folosind Cool Farm Tool) – standard pentru emisiile de gaze cu efect de sera. Un alt beneficiu menit sa-l ajute pe fermier in munca sa este faptul ca acesta are posibilitatea sa pastreze certificatele, sa le vanda, sau ca alternativa, Agreena le va vinde pentru el catre companii verificate care doresc sa-si compenseze emisiile de carbon pe care nu le pot evita.

Inainte de emiterea certificatelor de CO2 de catre Agreena, pe teren sunt efectuate inspectii suplimentare de catre un organism independent de verificare lider mondial, DNV. Numarul de certificate variaza pentru fiecare ferma in parte si depinde de o serie de factori, de exemplu, tipul solului, practicile agricole adoptate in ferma. Acestea variaza semnificativ de la camp la camp, dar, in cele mai multe cazuri, un fermier va primi pana la 3 certificate pe hectar. Suma acestora poate varia intre 20 si 50 EUR per certificat.

In plus, AgreenaCarbon foloseste o metodologie mixta care poate folosita si de fermierii care opereaza la o scala mai mica. Aceasta stocheaza timp de cinci ani datele despre sol si cuantifica valorile de referinta ale emisiilor de gaze cu efect de sera ale fermierilor, aliniate cu cele mai recente orientari IPCC ale Organizatiei Natiunilor Unite, monitorizeaza si raporteaza reducerile de gaze cu efect de sera si emisiile de carbon.

Pierderea fertilitatii solului si a biodiversitatii reprezinta o amenintare pentru supravietuirea omenirii. Potrivit oamenilor de stiinta din cadrul Regeneration International[2], la ritmurile actuale de distrugere a solului (decarbonizarea, eroziunea, desertificarea, poluarea chimica), in urmatorii 50 de ani nu vom mai avea suficient sol vegetal arabil pentru hrana.

Astfel, practicile agricole conservative nu numai ca nu dauneaza terenului, ci chiar il imbunatatesc considerabil, folosind tehnologii care regenereaza si revitalizeaza solul si mediul, ducand catre un sol sanatos, capabil sa produca alimente de inalta calitate, si in cele din urma, la ferme productive si la comunitati si economii sanatoase si durabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *