Programul Tomata, bilanțul la sase ani: Plus de 22% la productia interna si de 30% la importuri

Programul Tomata, bilanțul la sase ani: Plus de 22% la productia interna si de 30% la importuri

 

Programul Tomata, proiectul de suflet al ministrului Agriculturii Petre Daea, a adus, in 2022, un plus de 138.000 de tone la productia interna (22%), comparativ cu 2016, anul premergator lansarii ajutorului de minimis pentru productia de legume in spatii protejate, un nivel care depaseste volumul importurilor.

Ceea ce nu spune ministrul Daea este faptul ca nu doar productia interna s-a majorat, ci si importurile, care au crescut de la 76.478 tone, in 2016, la circa 100.000 de tone, anul trecut, ceea ce inseamna un plus de 30%. In 2022, productia de rosii a atins 760.000 tone, in timp ce consumul s-a ridicat la 862.000 tone.

Datele au fost prezentate de Petre Daea la dezbaterea motiunii simple depuse, marti, impotriva sa in Parlament.

„Productia de rosii a crescut constant din anul 2017, de cand se aplica programul Tomata, productia interna crescand de la 622.000 tone in 2016 la 753.000 de tone 2021 si 760.000 tone in anul 2022, fata de un consum uman de 862.000 tone. Se importa rosii in extrasezon, in perioada de iarna. Fata de anul 2017, productia interna de rosii a crescut cu 20,1%, consumul uman de rosii a crescut cu 14%, iar consumul pe locuitor a crescut de la 38,1 kg pe locuitor la 45,1, deci cu 18%. Programul a condus si conduce la cresterea productiei si a cererii interne, pentru ca suntem deficitari in perioada noiembrie-mai, pentru ca nu avem productie interna din cauza conditiilor climatice si a cresterii accelerate a pretului la combustibil”, a declarat  Petre Daea.

In acelasi timp, numarul solicitantilor s-a majorat de la 8.000 in 2017, anul lansarii programului, la peste 22.500, in acest an, din care peste 7.300 solicitanti sunt tineri, cu varsta sub 40 de ani. Ajutorul de minimis se ridica la 3.000 euro/1000 mp, in acest an.

„Aceasta datorita modului serios si responsabil de elaborare a actelor normative la timp. Subliniez faptul ca actul normativ care instituie aceasta forma de sprijin pentru 2023 a fost realizat in decembrie 2022, practic inainte de inceperea activitatii in legumicultura, producatorii fiind informati din timp privind sprijinul acordat. In anul 2020, actul normativ a fost publicat la 1 aprilie, cand tomatele erau plantate si inflorite, iar in anul 2021, in luna iunie, cand practic tomatele erau pe masa consumatorilor”, a precizat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *