Comisarul european pentru Agricultura, in Romania

Comisarul european pentru Agricultura, in Romania

 

Comisarul european pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, se afla in Romania, intr-o vizita de doua zile. Luni, 13 mai, comisarul are pe agenda o intalnire cu prim-ministrul Marcel Ciolacu si cu ministrul Florin Barbu, urmata de un dialog cu asociatiile fermierilor si cu reprezentanti ai Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

Marti, 14 mai, comisarul Wojciechowski va vizita portul Constanta si isi va incheia deplasarea in Romania vizitand Crama Rasova si proiecte finantate de UE.

Prin planul strategic PAC al Romaniei sunt directionate fonduri UE in valoare de aproximativ 15 miliarde euro catre fermierii si comunitatile rurale din Romania.

„Romania a devenit un producator agroalimentar important in ultimul deceniu, exporturile atingand un excedent net de 2,7 miliarde euro in 2023. Prin urmare, este esential sa se asigure faptul ca fermierii din Romania pot continua sa produca in cantitati mari si cu cele mai sustenabile metode, in beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pietei UE si al securitatii alimentare mondiale” a declarat Janusz Wojciechowski.

Legat de vizita in portul Constanta, comisarul spune ca ea va oferi o ocazie excelenta de a evalua situatia actuala in ceea ce priveste transportul cerealelor si al altor produse agricole din Ucraina.

Executivul comunitar a aprobat recent o schema de ajutor de stat a Romaniei in valoare de 126 de milioane euro, pentru a sprijini investitiile necesare in porturile care se confrunta cu fluxuri comerciale sporite. Romania poate beneficia, de asemenea, de finantare in cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – componenta Transporturi, pentru a sprijini investitiile in infrastructuri noi si modernizate.

Intalnire la Palatul Victoria

In cadrul intalnirii de la Palatul Victoria, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut comisarului polonez ca, in viitoarea PAC, sa nu mai existe diferente intre nivelul subventiilor acordate la hectar statelor membre UE.

Premierul a mai mentionat ca este necesara monitorizarea atenta a fluxurilor de cereale si produse alimentare care vin dinspre Ucraina.

 ”Contam in continuare pe un sprijin puternic din partea Comisiei Europene pentru monitorizarea atenta a evolutiei comertului cu produse agro-alimentare dintre UE si Ucraina, pentru a evita distorsiuni pe piata europeana care, implicit, ar afecta si producatorii romani”, a mentionat premierul Marcel Ciolacu.

Manifestul fermierilor romani

Fermierii romani i-au pregatit comisarului european un manifest sub forma unei scrisori care a fost transmisa si catre guvernantii romani si catre conducerea Comisiei Europene. Scrisoarea este semnata de Alianta pentru Agricultura si Cooperare, formata din cele patru mari organizatii – Federatia Nationala PRO AGRO, LAPAR, UNCSV si AFF, si ii prezinta oficialului venit de la Bruxelles problemele ce trebuie solutionate rapid pentru protejarea fermierilor romani si a agriculturii nationale.

De asemenea, Clubul Fermierilor Romani a anuntat ca va inainta o scrisoare deschisa catre Comisarul Wojciechowski, cu propuneri de actiuni strategice, semnalate de catre fermierii romani, apreciate ca foarte importante in actualul context geopolitic si al necesitatii identificarii unor solutii optime si imediate pentru redresarea competitivitatii fermelor, mai ales a celor din statele membre UE, vecine cu Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *