Fermierii constanteni cer sa fie declarata stare de forta majora in judet. MADR promite refacerea sistemelor de irigatii!

Fermierii constanteni cer sa fie declarata stare de forta majora in judet. MADR promite refacerea sistemelor de irigatii!

 

Cta-protestAgricultorilor si fermierilor din judetul Constanta le-a ajuns cutitul la os. Satui sa fie ignorati de autoritatile de la Bucuresti, peste 100 de agricultori si fermieri de la Negru Voda pana la Techirghiol si-au scos utilajele in semn de protest fata de nepasarea autoritatilor. Ei le-au cerut autoritatilor sa fie declarata stare de forta majora in judet si sa le fie amanate ratele la banci. Protestul a fost initiat de Grupul de initiativa civica al agricultorilor din Dobrogea, care a organizat o plimbare pasnica pe DN 38 cu tractoarele si utilajele agricole, potrivit Ordinea.ro.

Agricultorii s-au oprit la Techirghiol, unde au stat de vorba cu prefectul judetului Constanta, George Niculescu, si secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Scarlat.

Citeste si Semnal de alarma tras de agricultorii din Constanta, polul secetei, in acest an!

„La chemarea Grupului de initiativa a agricultorilor din Dobrogea, au fost scoase pe drumuri peste 250 de tractoare si utilaje agricole. Cu aceasta ocazie, le-am transmis oficialilor de la Bucuresti patru revendicari principale. Una dintre acestea se refera la dezvoltarea unor proiecte pentru refacerea cat mai urgenta a sistemului de irigatii. Judetul Constanta este o zona speciala si are cea mai mica medie a precipitatiilor din tara. Suntem la jumate fata de restul tarii. Nu avem ape de suprafata, fara rauri, fara ape de subteran si panze freatice de suprafata. Noi avem numai panze freatice de profunzime. Si, atunci, la discutiile cu secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, am cerut ca regiunea Dobrogea, in special Constanta, sa fie tratata ca o regiune speciala, cu nevoi speciale. Se pare ca s-a inteles acest lucru, iar secretarul de stat ne-a spus ca se lucreaza la un proiect, iar in urmatorii doi ani vor fi demarate lucrari de refacere a sistemelor de irigatii din Dobrogea, facute special pentru regiunea noastra“, a declarat Theodor Ichim, un fermier din zona Negru Voda si Adamclisi.

Secretarul de stat George Scarlat le-a transmis fermierilor ca nu se mai incurajeaza infiintarea Organizatiilor Utilizatorilor de Apa, pentru ca din banii care ar trebui sa vina de la Uniunea Europeana vor fi alocari de fonduri cu precadere pentru refacerea sistemelor de irigatii atat principale, cat si secundare, dar si alte componente din sistemul de irigatii. De asemenea, fermierii au mai cerut amanarea ratelor la banci si la leasing-uri pentru utilaje.

Sursa: Ordinea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *