MADR: Fermierii afectati de seceta isi vor primi banii

MADR: Fermierii afectati de seceta isi vor primi banii

 

secetapbFermierii afectati de seceta isi vor primi banii, anunta Ministerul Agriculturii. In sedinta de Guvern din 24 august 2020 a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat de compensare financiara a producatorilor agricoli din sectorul vegetal afectati de seceta pedologica manifestata in perioada toamna 2019 –aprilie 2020 inclusiv. Actul normativ vizeaza diminuarea/eliminarea efectelor negative ale secetei pedologice, prin:

– compensarea producatorilor agricoli din sectorul vegetal, grav afectati de seceta pedologica care a condus la pierderea semnificativa a productiilor culturilor infiintate in toamna anului 2019; -asigurarea unui capital de lucru producatorilor agricoli pentru achizitia inputurilor si efectuarea lucrarilor din campania agricola de toamna; – combaterea unui posibil fenomen social negativ major asupra fermierilor si a membrilor familiilor acestora, in momentul in care sunt afectate veniturile din activitati agricole.

Masura prevede acordarea de compensatii financiare sub forma de ajutor de stat, pe baza devizelor de cheltuieli elaborate de catre Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltare Rurala si corespunde cerintelor din Orientarile Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, in urmatoarele limite maxime: grâu-925 lei/ha, secara-925 lei/ha, triticale-805 lei/ha, orz-912 lei/ha, orzoaica-951 lei/ha, ovaz-771 lei/ha si rapita-1002 lei/ha.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt 34.647 de fermieri, care au inregistrat o suprafata afectata de 1,16 milioane hectare. Resursele financiare se asigura in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin OUG nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *