Biotehnologiile si infrastructura de irigatii, pe agenda intalnirii dintre ministrul Oros si ambasadorul Adrian Zuckerman

Biotehnologiile si infrastructura de irigatii, pe agenda intalnirii dintre ministrul Oros si ambasadorul Adrian Zuckerman

 

ZUCKERMANNAdrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, l-a primit luni, 24 august 2020, la sediul MADR pe E.S. Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucuresti. Alaturi de ministru, s-au aflat secretarul de stat George Scarlat, precum si experti din cadrul Directiei Generale de Afaceri Europene si Relatii Internationale. Temele principale aflate pe agenda de lucru au vizat: transferul de tehnologii agricole si bune practici din SUA cu un deosebit accent pe biotehnologii si
infrastructura de irigatii, cresterea volumului de export-import intre cele doua state si consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului strategic Romania – SUA, informeaza MADR.

In deschiderea discutiilor, ministrul Adrian Oros a subliniat ca tara noastra si Ministerul Agriculturii in domeniul sau de activitate trebuie sa profite de oportunitatea unica de a putea accesa fonduri externe de la Uniunea Europeana in cadrul Planului National de rezilienta si redresare economica. In acest context, ministrul Oros a precizat ca Ministerul se afla in proces de fundamentare a proiectului privind nevoia de investitie in dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii de irigatii si gestionarea apei, pentru a asigura securitatea alimentara a tarii noastre.

Planul de investitii aferent acestui proiect are la baza nevoia de crestere a suprafetelor irigabile ale tarii noastre, de reabilitare a intregii infrastructuri de irigatii, desecare si drenaj precum si a infrastructurii de combatere a eroziunii solului.

Adrian Oros a salutat schimburile de opinii benefice privind proiecte pilot care s-au desfasurat cu cateva companii americane ce ofera solutii in domeniul gestionarii apei. In cadrul intalnirii a fost adusa in discutie necesitatea incheierii unui memorandum de colaborare in domeniul imbunatatirilor funciare intre cele doua state, ministrul Oros exprimandu-si in acest sens speranta ca demersurile necesare sa fie finalizate in scurt timp.

Referitor la transferul de tehnologii si bune practici, E.S. Adrian Zuckerman a transmis deschiderea tarii sale de a impartasi cu Romania know-how si tehnologii pentru sectorul agricol, in special dezvoltarea infrastructurii de irigatii si ameliorarea plantelor.

Referitor la exportul de produse agroalimentare din Romania in SUA, reprezentantii Ambasadei Statelor Unite si-au manifestat sprijinul de a facilita schimburile comerciale intre cele doua state, prin furnizarea catre agentii comerciali romani interesati de exporturi in SUA a informatiilor legate de targuri si expozitii americane si directionarea solicitarilor acestora catre birourile comerciale ale Ambasadei Romaniei pe teritoriul SUA.

Ministrul Adrian Oros a mentionat oportunitatea deschiderii pietei americane pentru produse romanesti de calitate premium cum ar fi mierea, produsele bio, vinurile. La randul sau, Ambasadorul SUA a transmis necesitatea ca produsele romanesti sa beneficieze de o promovare mai buna pentru a avea acces sporit pe piata externa.
In aceste sens, pentru consolidarea cooperarii in domeniul comertului cu produse alimentare, cei doi oficiali au agreat ca este nevoie de eforturi comune pentru a dezvolta componenta economica a parteneriatului strategic intre Statele Unite si Romania.

Alte subiecte discutate s-au referit la sustinerea investitiilor din sectorul agro-comercial al SUA pe piata Romaniei, consolidarea oportunitatilor pentru schimburi de afaceri in cadrul reuniunilor oficiale, atelierelor si conferintelor, inclusiv expozitia Indagra si evenimentele AMCHAM.

Referitor la colaborarea stiintifica si academica dintre Romania si SUA, au fost realizate demersuri privind propuneri de colaborare intre institutiile academice cu profil agricol si veterinar din SUA si universitati din Romania. Ministrul Adrian Oros a afirmat ca Ministerul incurajeaza si sprijina educatia si cercetarea in agricultura, precum si dezvoltarea serviciilor de expertiza si cercetare agricola avansata in universitatile din Romania cu tehnologii de cercetare in domeniul agroindustriei din SUA.

Citeste si Avansul pentru subventiile APIA nu vine in septembrie, CE a respins solicitarea Romaniei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *