Avansul pentru subventiile APIA nu vine in septembrie, CE a respins solicitarea Romaniei!

Avansul pentru subventiile APIA nu vine in septembrie, CE a respins solicitarea Romaniei!

 

secetapb

Avansul pentru subventiile din agricultura nu vine in septembrie, cum promisese ministrul Adrian Oros, ci tot in octombrie, cel mai probabil, asa acum era stabilit initial. CE nu a aprobat cererea facuta de Romania in acest sens, iar anuntul a fost facut astazi in sedinta de Guvern de catre secretarul de stat George Scarlat, potrivit Agrointel.

Autoritatile de la Bruxelles nu au fost de acord cu solicitarea Romaniei, iar la fel s-a intamplat si in cazul altor tari. Motivatia ar fi ca trebuie luat in calcul cursul de referinta de la 30 septembrie pentru plati…. Romanii vor insista in continuare pentru a abtine aprobarea, mai ales ca suntem in pericolul sa pierdem anumite sume, a completat Scarlat.

Ministrul Adrian Oros spera cumva sa compenseze prin plata avansului la subventii cu o luna mai devreme, adica in jur de 15 septembrie, faptul ca despagubirile la seceta erau platite in procent de 80%. Oficialul a declarat inclusiv astazi intr-o conferinta de presa la Tulcea ca MADR a solicitat Comisiei Europene acordul pentru ca Romania sa devanseze plata avansurilor pentru subventiile din agricultura, astfel incat acestea sa fie acordate de la 15 septembrie.

“Si alte state au facut cereri la Comisie, iar speranta noastra este ca cererea se va aproba pentru ca oricum facem platile din bani de la bugetul national, iar rambursarea vine la inceputul anului viitor”, a afirmat Oros.

Sprijin pentru crescatorii de animale

Ministrul a vorbit si de alte forme de sprijin in sprijinul crescatorilor de animale. Pentru sectorul ovine-caprine va fi alocata suma de 60 de milioane de lei, pentru bovine – 350 de milioane de lei, pentru apicultura se va aloca suma de circa 50 de milioane de lei, pentru porcine – aproximativ 119 milioane de lei, iar pentru pasari – suma de 109 milioane de lei.

“Actele normative au plecat ieri (marti – n.r.) pe circuitul de avizare. Noi le-am notificat la Comisia Europeana, pentru ca asta e regula. Sigur, nu se acopera toate pierderile, dar asta e suma pe care am avut-o la dispozitie si pe care am incercat sa o dramuim cat mai echilibrat, responsabil, intr-o perioada de criza fara precedent, criza sanitara transformata intr-o criza economica intr-o anumita forma pe care s-a suprapus si aceasta seceta cumplita”, a precizat Oros, preluat de Agerpres.

Citeste si Dimitrie Musca, CAI Curtici: 7 tone de grau la hectar este o satisfactie pentru acest an!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *