7 tone de grau la hectar este o satisfactie pentru fermierul Dimitrie Musca de la CAI Curtici in acest an! Chiar daca 2020 este un an dificil pentru agricultori din cauza secetei, la CAI Curtici se asteapta productii bune, ba chiar exceptionale, dupa cum arata acum culturile infiintate in primavara. La grau s-a terminat deja recoltatul si s-a intrat la rapita. N-au mai fost productii de 9 tone/ha, ca in alti ani, ci de 7,1 to/ha, dar cu indici foarte buni de panificatie, dupa cum spune Dimitrie Musca, unul dintre cei mai priceputi fermieri din Romania. Spera ca volumul mai mic de productie sa fie compensat de pret, iar drept urmare are de gand sa nu scoata nimic la vanzare pana cand nu se ajunge la 1 leu/kg.
Si isi permite, din moment ce detine spatii de depozitare si nu are nicio datorie la banci. Oricum, trebuie avut in vedere ca doar o parte din productie ajunge la vanzare, deoarece zootehnia absoarbe cantitati importante de cereale.
“Am obtínut 7.109 kg de grau la hectar, aceasta este media de pe cele 1.690 ha cultivate la Curtici. Pe o suprafata de 40 ha am avut un soi frantuzesc, iar pe restul Glosa cu indici de panificatie foarte buni. Este o productie aproximativ la fel fata de alti ani, dar pentru ca 2020 a fost mai prost, este o satisfactie acest nivel si, mai ales, speram la un pret mult mai bun“, ne-a declarat Dimitrie Musca.
LAPAR: ”Un 2020 greu, vine 2021 cu probleme! Romania sufera serios la capitolul competitivitate”
Fermierul este constient ca in acest an va fi cerere mare pe piata, asa ca vrea sa profite cat de mult se poate. Este optimist si are si de ce. La rapita, spera sa obtina undeva la 4 tone/ha, iar soia, porumb si lucerna se anunta “exceptionale”.
“Este nebunie si va fi nebunie, toata lumea intreaba de grau. La mine nu se bat, pentru ca stiu ca nu vand la prima mana la recoltare, am spatii de depozitare (circa 70.000 de tone) si imi pot permite sa stochez tot ce produc. Daca ai rabdare sa-l pastrezi, faci bani frumosi. Noi oricum facem bani pentru ca vindem carne“, spune Musca.
Fermierul recunoaste ca spera ca preturile sa atinga la momentul de varf 1 leu/kg la grau si 2 lei/kg la rapita. Dupa cum evolueaza lucrurile, nu este deloc exclus sa nu se intample asa.
Citeste si Calin Musca, PorkProd: Integrarea genereaza un profit mult mai mic si costa mult mai mult
Iar Dimitrie Musca chiar nu se grabeste sa vanda, o s-o faca cand ii va conveni pretul, dupa cum chiar el marturiseste.