Fermierii cer sa fie platite despagubirile la seceta pana pe 20 august!

Fermierii cer sa fie platite despagubirile la seceta pana pe 20 august!

 

seceta_2020Fermierii le cer Guvernantilor sa le fie platite despagubirile la seceta pana pe 20 august, pentru ca altfel nu vor mai putea sa continue activitatea! Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita Guvernantilor acordarea despagubirilor pentru seceta pedologica severa in perioada 5-20 august! Membrii Aliantei ii cer premierului Ludovic Orban sa aprobe in urmatoarea sedinta de Guvern rectificarea bugetara care include instituirea unui ajutor de stat destinat producatorilor agricoli afectati de seceta, astfel incat fermierii sa poata incasa aceste sume pana la data de 20 august, se mentioneaza intr-un comunicat al organizatiei.

Citeste si Fermierul Ioan Buimac, Iasi: Seceta ne-a dijmuit productia de grau, iar porumbul se usuca!

Iata si comunicatul integral:

“Fermierii au resimtit din plin impactul negativ al secetei pedologice severe. Aproximativ 90% din fermierii romani achita inputurile folosite in obtinerea produselor agroalimentare prin valorificarea productiei recoltate, iar foarte multi fermieri nu au avut si nu vor avea ce recolta sau productia obtinuta este semnificativ diminuata si se vor afla la recoltat in situatia neplacuta de a nu putea achita furnizorii de inputuri (pesticide, fertilizanti, combustibili), leasing-uri, salarii, credite, arenda etc.

Termenele scadente pentru majoritatea fermierilor au fost la 30 iulie si prin eforturi extraordinare s-au prelungit pana la 15 august. Reiteram gravitatea si amplitudinea situatiei in care se afla producatorii din sectorul agroalimentar si urgenta de a obtine aceste despagubiri care acopera doar o mica parte din cheltuielile efectuate cu infiintarea si intretinerea culturilor din anul agricol ce este pe cale de a se incheia sau pregatirea terenului pentru anul agricol urmator, pana pe 20 august 2020, dar fara de care nu se va putea continua activitatea.

Citeste si Holde Agri Invest a devenit investitor strategic in Agrocity

Comisia Europeana a dat acceptul pentru acordarea acestor despagubiri pe 30 iulie 2020. Tot ceea ce mai este de facut pentru acordarea despagubirilor tine doar de institutiile statului roman.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare saluta declaratia publica a domnului Premier Ludovic ORBAN prin care precizeaza ca in cadrul acestei saptamani se va aproba rectificarea bugetara „pentru ca este necesara o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despagubirilor catre fermierii ale caror ferme au fost afectate de seceta”

Reamintim pe aceasta cale domnului ministru al Finantelor Publice, Vasile-Florin CITU, discutia constructiva avuta cu ocazia intalnirii din 2 iulie la Guvern, ocazie cu care am primit asigurari ca in perioada 5-20 august vor fi incasate de catre fermierii afectati de seceta pedologica severa despagubirile reiesite in urma constatarii si evaluarii daunelor.

Stimate Domnule Premier, Stimate Domnule Ministru, va rugam sa binevoiti, a dispune, in regim de urgenta, masurile legale care se impun pentru ca rectificarea bugetara si OUG pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producatorilor agricoli afectati de seceta pedologica, sa fie aprobata in urmatoarea sedinta de Guvern si incasarea sumelor aferente despagubirilor pentru seceta severa, sa fie efectuata pana la 20 august 2020 conform discutiilor avute in cadrul intalnirii de la Guvern, din 2 iulie 2020”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *