Fermieri romani premiati la Bruxelles. Studiu de caz: ferma EVEL-H Company din judetul Vaslui

Fermieri romani premiati la Bruxelles. Studiu de caz: ferma EVEL-H Company din judetul Vaslui

 

O echipa de tineri fermieri, membri ai Clubului Fermierilor Romani, a castigat pe 7 decembrie 2022 premiul pentru cel mai bun proiect digital in cadrul Congresului European al Tinerilor Fermieri de la Bruxelles. Premiul recunoaste contributia pozitiva a fermierilor asupra mediului prin adoptarea si diseminarea de noi tehnologii si practici agricole.

In cadrul Congresului, 16 echipe de tineri fermieri din toata Uniunea Europeana au prezentat mai multe proiecte care vizeaza imbunatatirea practicilor si tehnologiilor aplicate in agricultura, care pun accentul pe utilizarea responsabila a resurselor de mediu, folosind solutii digitale si aplicatii de management integrat al fermelor, pentru respectarea cerintelor Pactului Ecologic European, strategiei Biodiversitate si Farm to Fork.

Echipele care au depus aceste proiecte au concurat in cadrul a trei categorii, cel mai bun proiect digital, cel mai rezilient proiect si cel mai bun proiect pentru imbunatatirea zonelor rurale, si au fost analizate de un juriu format din 6 membri: Norbert Lins, Presedintele Comisiei de Agricultura din Parlamentul European, Pierre Bascou, Director DG AGRI Comisia Europeana, Diana Lenzi, Presedinte CEJA, Thierry de l’Escaille, Secretar General ELO, Pekka Pesonen, Secretar General COPA COGECA, Peter Schmidt, Presedinte divizia Agricultura, Dezvoltare Rurala si Mediu EESC.

Proiectul depus de echipa de tineri fermieri din Romania a avut ca studiu de caz ferma EVEL-H COMPANY din judetul Vaslui si a concurat cu alte 8 proiecte in categoria lui, ”Cel mai bun proiect digital”. Studiul de caz prezinta impactul digitalizarii asupra predictibilitatii si sustenabilitatii afacerilor agricole, cu scopul de a demonstra ca agricultura romaneasca poate fi un exemplu de rezilienta si performanta, in raport cu modelele occidentale.

Tanarul fermier Alin Luculeasa, Manager Operational, si-a asumat in ferma rolul de a transforma amenintarile unei zone cu importante constrangeri naturale in oportunitati, totul cu ajutorul tehnologiei. Din dorinta de a practica o agricultura cat mai prietenoasa cu mediul, Alin Luculeasa a introdus treptat tehnologii digitale in activitatile din ferma incepand cu anul 2017, reusind sa reduca semnificativ costurile si sa scada consumul de pesticide, in unele cazuri, pana la 80% fata de dozele recomandate de producatori. Ferma EVEL-H COMPANY este astazi un exemplu pentru fermele din regiune privind avantajele pe care le ofera digitalizarea in agricultura.

La scrierea proiectului au contribuit colegii lui Alin Luculeasa: George Chirita, Petruta Deac, Raul Ioan Guseila, Radu Martinescu si Razvan Prelipcean, prin implicarea Samirei Maskan, Coordonator Program Comunitate Clubul Fermierilor Romani. Tinerii fermieri care au contribuit la elaborarea acestui proiect sunt absolventi ai Programului ”Tineri Lideri pentru Agricultura” derulat de Clubul Fermierilor Romani, ajuns anul acesta la a patra editie.

Suntem onorati sa primim acest important premiu, care recunoaste performanta digitala si de mediu a fermierilor romani. Din multe puncte de vedere, Romania poate fi luata ca exemplu privind sustenabilitatea in agricultura, insa ma bucur ca prin participarea la concursuri in foruri europene avem oportunitatea de a arata atat decidentilor, cat si celorlati fermieri europeni ca agricultorii din Romania contribuie prin actiunile lor la atingerea obiectivelor Green Deal”, a declarat Alin Luculeasa la decernarea premiului din Parlamentului European de la Bruxelles.

Suntem mandri de tinerii nostri si ne bucuram sa vedem ca eforturile lor sunt recunoscute la nivel european. Fermierii romani sunt nu doar modele de performanta economica si de mediu, ci si modele de rezilienta in fata unei lumi aflate in crize multiple, de la schimbarile climatice, la amenintari pandemice si conflicte regionale. Clubul Fermierilor Romani va continua sa sustina astfel de initiative, in virtutea misiunii asumate de a crea pana in 2027 o masa critica de tineri fermieri care sa asigure schimbul generational si, odata cu el, transformarea agriculturii romanesti”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv Clubul Fermierilor Romani.

Premiul „Tineri Fermieri Europeni” recunoaste si recompenseaza tinerii fermieri pentru idei si practici durabile si inovatoare care abordeaza provocarile cu care se confrunta sectorul agricol, cum ar fi reinnoirea generationala, adaptarea la schimbarile climatice, securitatea alimentara si progresele tehnologice.

In cadrul concursului, tinerii fermieri au beneficiat de sustinerea europarlamentarului Daniel Buda, Vicepresedintele Comisiei de Agricultura din cadrul Parlamentului European, care a promovat proiectul in calitate de Ambasador.

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *