MADR: Fermierii nu vor avea restrictii la folosirea produselor de protectie a plantelor

MADR: Fermierii nu vor avea restrictii la folosirea produselor de protectie a plantelor

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) precizeaza ca noul proiect de act normativ prin care se reglementeaza activitatile desfasurate cu produse de protectie a plantelor de catre operatorii economici pe teritoriul Romaniei nu aduce nicio restrictie suplimentara cu privire la categoriile de produse pe care fermierii le pot folosi, ci doar se aliniaza la legislatia europeana privind clasificarea si etichetarea.

Precizarea vine dupa ce in presa au aparut o serie de informatii conform carora micii fermieri nu ar mai avea voie sa-si faca singuri tratamentele in ferma.

MADR a postat in dezbatere publica un proiect de OUG prin care se reglementeaza activitatile desfasurate cu produse de protectie a plantelor de catre operatorii economici pe teritoriul Romaniei, controalele oficiale si alte activitati oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor, se arata intr-un comunicat al MADR.

“Este nevoie de actualizarea cadrului juridic in domeniul produselor de protectie a plantelor in scopul armonizarii legislatiei nationale cu legislatia europeana privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea si prestarea de servicii cu produse de protectie a plantelor pe teritoriul Romaniei”, se precizeaza in comunicat.

Totodata, utilizarea si comercializarea produselor de protectie a plantelor trebuie sa se faca in conditii de siguranta de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti si, in acelasi timp, este nevoie de introducerea unor cerinte specifice pentru reglementarea activitatii de utilizare a produselor de protectie a plantelor.

Proiectul de act act normativ reglementeaza clasificarea produselor de protectie a plantelor in doua categorii :

 • produse pentru uz profesional, clasificate in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si amestecurilor, ca produse cu toxicitate acuta din categoria 1, 2 si 3 care contin pictograma GHS06 (cuvant de avertizare). In aceasta categorie se regasesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) a caror reglementare este foarte stricta in prezent.
 • produse pentru uz neprofesional, altele decat cele prevazute anterior

Si in momentul de fata produsele de protectia plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) si toxice (T) sunt strict reglementate, conform legislatiei in vigoare, precizeaza MADR.

„Prin actul normativ propus de MADR nu se aduce nicio restrictie suplimentara cu privire la categoriile de produse de protectie a plantelor pe care fermierii le pot folosi, ci doar se aliniaza la legislatia europeana privind clasificarea si etichetarea”, arata MADR.

Amenzi pentru infractori

In vederea descurajarii faptelor privind producerea, detinerea sau utilizarea, precum si punerea in circulatie a produselor de protectie a plantelor ilicite, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, prin proiectul de act normativ au fost stabilite si infractiuni.

Faptele stabilite si sanctionate ca infractiuni sunt aplicabile doar persoanelor fizice si juridice neautorizate pentru comercializarea, detinerea si utilizarea produselor de protectie a plantelor de uz profesional (clasificate in prezent ca foarte TOXICE (T+) si TOXICE (T), de ex.: fosfura de aluminiu).

Principalele reglementari aduse de proiectul de OUG:

 • Pe teritoriul Romaniei se comercializeaza si utilizeaza doar produse de protectie a plantelor omologate de Comisia Nationala de Omologare a Produselor de Protectie a Plantelor.
 • Unele categorii de produse de protectie a plantelor pot fi utilizate numai de catre utilizatorii profesionisti instruiti si certificati.
 • Totodata, utilizarea si comercializarea produselor de protectie a plantelor poate fi realizata in conditii de siguranta doar de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti.
 • Se introduc unele cerinte specifice pentru reglementarea activitatii de utilizare a produselor de protectie a plantelor.
 • Activitatile de reambalare ce nu au fost prevazute in actele normative anterioare se vor reglementa prin acest act normativ.
 • Se actualizeaza activitatea privind importul produselor de protectie a plantelor.
 • Se reglementeaza efectuarea controlului oficial si a altor activitati oficiale.
 • Se stabileste necesitatea utilizarii si comercializarii produselor de protectie a plantelor in conditii de siguranta de catre distribuitorii si utilizatorii profesionisti.
 • Se simplifica modalitatea de comercializare si utilizare a produselor de protectie a plantelor prin precizarea pe eticheta produselor a sintagmei „produs de protectie a plantelor pentru uz profesional”.
 • Se reglementeaza tratarea semintelor cu produse de protectie a plantelor omologate intr-o tara terta, dar neomologate in Romania sau in alt sat membru destinate exportului.
 • Se actualizeaza conditiile de autorizare a operatorilor economici care desfasoara activitati cu produse de protectie a plantelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *